Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια «πειθαρχική» διαδικασία σε βάρος του πατέρα της.

Ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, έστειλε ανοικτή επιστολή προς την σημερινή πρόεδρο και κόρη του, υπενθυμίζοντάς της τα περιστατικά για τα οποία και η ίδια έχει κατηγορηθεί για φιλοναζισμό και φασιστικές θέσεις, με στόχο την «αποκατάσταση μίας αδικαιολόγητης ζημίας».

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη στην γαλλική Ακροδεξιά ξέσπασε ύστερα από σχόλια του Ζαν Μαρί Λεπέν κατά εβραίου επικριτή του Εθνικού Μετώπου, όταν και αποφάνθηκε ότι «θα τους κάνουμε όλους μία φουρνιά», φράση που παραπέμπει ευθέως στο Ολοκαύτωμα των εβραίων από τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια, το ιστολόγιο του κ. Λεπέν αφαιρέθηκε από τον κεντρικό ιστότοπο του κόμματος «για λόγους νομικής προστασίας».

Ο βετεράνος ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς ζητεί να αποκατασταθεί το όνομά του και να αρθεί «η αδικία η οποία έγινε σε βάρος του», τονίζοντας ότι δεν σωπαίνει, καθώς αυτό θα τον καθιστούσε «ένοχο».

Ο Ζαν Μαρίν Λεπέν καταδικάζει την «προληπτική λογοκρισία», η οποία αρμόζει σε «ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, η Μαρίν Λεπέν απαίτησε από τον πατέρα της «να δείξει σωφροσύνη, να αναλάβει την ευθύνη για το πρόβλημα που προκάλεσε ο ίδιος και πιθανόν να αναστείλει κάθε πολιτική του δραστηριότητα».