Ιστορική συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο στη σύνοδο κορυφής της Αμερικής προκειμένου να επισφραγίσουν την προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας έπειτα από 53 χρόνια άκαμπτου ανταγωνισμού. 

Είχε προηγηθεί χθες βράδυ ιστορική συνάντηση μεταξύ υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του κουβανού ομολόγου του Μπρούνο Ροντρίγκες, η πρώτη σε αυτό το επίπεδο αξιωματούχων των δύο χωρών από το 1958, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι συνομιλίες τους ήταν "πολύ εποικοδομητικές" και επέτρεψαν να σημειωθεί "πρόοδος" στο πλαίσιο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Κέρι και Ροντρίγκες συμφώνησαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διευθέτηση εκκρεμών θεμάτων, εξήγησε υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο τέλος της συνάντησης. 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής, στις διήμερες εργασίες της οποίας θα μετάσχουν τριάντα αρχηγοί κρατών, λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος η Κούβα, την οποία είχαν αποκλείσει επί μακρόν από τις μεγάλες συνόδους της αμερικανικής ηπείρου οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Μετά τη χειραψία στα τέλη του 2013 των Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο στη Νότια Αφρική, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου για μια πρόσωπο με πρόσωπο ιστορική συνάντηση μεταξύ αρχηγών κρατών των δύο χωρών από το 1956. 

Παρότι καμιά επίσημη συνάντηση δεν έχει ανακοινωθεί, οι επαφές τους θα επισφραγίσουν την προσέγγιση έκπληξη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με άκρα μυστικότητα.
Μετά την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής απόψε, οι πρόεδροι Κάστρο και Ομπάμα θα παρακαθίσουν σε δείπνο των αρχηγών κρατών στην παλιά πόλη του Παναμά. 

Η ανακοίνωση για το "ξεπάγωμα" των σχέσεων μεταξύ των εχθρών του Ψυχρού Πολέμου σηματοδοτεί και ανοίγει το δρόμο για μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για την επίλυση πολλών επίμαχων θεμάτων που κληρονομήθηκαν από αντιπαραθέσεις μισού και πλέον αιώνα.
Χθες βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται, ωστόσο, να άρχισε τις ενέργειες για την άρση ενός πρώτου εμποδίου: την παρουσία της Κούβας στην αμερικανική λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.