Τουλάχιστον 50 άμαχοι έπεσαν στα χέρια μαχητών του Ισλαμικού Κράτους πριν από δέκα ημέρες στη διάρκεια μιας επιδρομής εναντίον ενός χωριού της κεντρικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Οι άμαχοι απήχθησαν από το χωριό Μαμούζε στην κεντρική επαρχία Χάμα, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. Η είδηση για την απαγωγή αυτή δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τώρα προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για την απελευθέρωση των ομήρων, όμως πλέον έχουν αποτύχει, επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης. 

Δέκα όμηροι, μεταξύ αυτών και έξι γυναίκες, είναι ισμαηλίτες, ένα παρακλάδι των σιιτών. Οι άλλοι 40 είναι σουνίτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 είναι γυναίκες. 

«Υπάρχουν φόβοι ότι οι γυναίκες πουλήθηκαν ως σκλάβες», επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΙΚ απήγαγε τους ισμαηλίτες διότι τους θεωρεί «άπιστους» και τους σουνίτες διότι τους θεωρεί πιστούς στους ισμαηλίτες. 

Στο χωριό Μαμπούζε ζουν σουνίτες, ισμαηλίτες και αλαουίτες. Στις 31 Μαρτίου μαχητές του ΙΚ είχαν εκτελέσει τουλάχιστον 37 αμάχους στο χωριό αυτό, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, «καίγοντάς τους, αποκεφαλίζοντάς τους και εκτελώντας τους με σφαίρες», σημείωσε η ΜΚΟ.

Οι τζιχαντιστές επιτίθενται συχνά εναντίον μειονοτικών ομάδων στη Συρία, κυρίως εναντίον των σιιτών τους οποίους κατηγορούν για αποστασία, αλλά και εναντίον σουνιτών που παραβιάζουν την αυστηρή ερμηνεία του ισλάμ που έχει υιοθετήσει το Ισλαμικό Κράτος.