Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα τις «σοβαρές του αμφιβολίες» για τη νομιμότητα της απόφασης της Δανίας να αποκαταστήσει τους μόνιμους ελέγχους στα εθνικά της σύνορα. «Μία πρώτη νομική εκτίμηση (της απόφασης) προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για το σεβασμό από τη Δανία των υποχρεώσεών της και των διατάξεων των ευρωπαϊκών συνθηκών που αφορούν στην ελευθερία μετακίνησης προϊόντων, ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων αν οι έλεγχοι που ανακοίνωσε έχουν μόνιμο χαρακτήρα», προειδοποίησε ο Μπαρόζο.

Η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή της να αποκαταστήσει «το συντομότερο» μόνιμους ελέγχους στα σύνορα της με τη Γερμανία και τη Σουηδία για να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Το μέτρο αυτό πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο ή τρεις εβδομάδες.

Όμως η Κοπεγχάγη έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να παραβιάσει τους κανονισμούς του Σένγκεν και διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να επανεισαγάγει τους ελέγχους διαβατηρίων, αλλά ενισχυμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις αρχές της Δανίας εξηγήσεις για την απόφασή τους και την έχει προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας.