Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής άρχισε με μια χειραψία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο χθες, οι οποίοι θα έχουν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου ιστορική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει σταθμό στην προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια και είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής, όπως είχαν κάνει τον Δεκέμβριο του 2013, όταν είχαν μεταβεί στη Νότια Αφρική για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών από το 1956, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών από το 1956 αναμένεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με άκρα μυστικότητα και βοήθησαν να αλλάξει η σελίδα των 53χρόνων σύγκρουσης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, η οποία καθυστερεί παρά τους τρεις γύρους συνομιλιών σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αβάνα και την Ουάσινγκτον.

Το κύριο εμπόδιο για την επαναλειτουργία των πρεσβειών παραμένει η παρουσία της Κούβας στον κατάλογο της Ουάσινγκτον με τις χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η οποία στερεί από την Κούβα μέρος της διεθνούς βοήθειας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ακόμη αποφασίσει επ΄αυτού, ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί μια "ανακοίνωση" στον Παναμά.

Η Κούβα επιστρέφει σε αυτή τη μεγάλη ηπειρωτική συνάντηση, από την οποία την είχαν αποκλείσει οι ΗΠΑ και ο ΟΑΚ από την πρώτη κιόλας διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής το 1994.

Σήμερα, οι αρχηγοί κρατών αναμένεται να έχουν αρκετές συνόδους ολομέλειας πριν από την επίσημη λήξη απόψε.

Η σύνοδος κορυφής που επίσημα είναι αφιερωμένη στην "ευημερία με ισότητα," αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς τελική ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται να υπάρξει αναφορά που θα στηρίζει τη Βενεζουέλα στη διένεξή της με την Ουάσινγκτον.

Εδώ και εβδομάδες, ο Ομπάμα δέχεται πολλές επικρίσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εξοργιστεί από την πρόσφατη απόφασή του να υπογράψει διάταγμα χαρακτηρίζοντας τη Βενεζουέλα, κύριο οικονομικό εταίρος της Κούβας, "απειλή" για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ.

"Θα ήταν καλό αν ο Ομπάμα, που εκπροσωπεί μια τόσο σημαντική χώρα στην Αμερική και στον κόσμο, να κάνει προτάσεις που θα μας ενώσουν και θα μας μετατρέψουν σε μια Αμερική της ειρήνης", δήλωσε χθες ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στο παναμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας Telesur.

Οι έντεκα αρχηγοί κρατών της Βολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (Alba), στην οποία μετέχουν οι κύριοι σύμμαχοι της Βενεζουέλας, αναμένεται να συνεδριάσουν στο περιθώριο της συνόδου για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Μοράλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο αναμένεται να παραδώσει στον Ομπάμα περισσότερες από 13 εκατομμύρια υπογραφές για την ακύρωση του διατάγματος αυτού.

Ο Λευκός Οίκος θέλοντας να αμβλύνει την ένταση εξήγησε ότι επιδιώκει την αποκατάσταση "ενός απευθείας διαλόγου" με τη Βενεζουέλα, ενώ ο Ομπάμα θέλησε να τονίσει την έλευση μιας νέας εποχής για τις σχέσεις στους κόλπους του δυτικού ημισφαιρίου. "Οι εποχές όπου θεωρούσαμε τόσο συχνά ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να έχουν ανάμιξη υπό καθεστώς ατιμωρησίας (στη Λατινική Αμερική) έχουν παρέλθει".

 

 

TAGS