Ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 20 εργάτες στο Μπαλουτσιστάν του νοτιοδυτικού Πακιστάν, αφού πρώτα επαλήθευσαν ότι οι εργάτες δεν κατάγονταν από την επαρχία αυτή όπου μαίνεται αυτονομιστική εξέγερση, ανακοίνωσαν σήμερα πακιστανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ένοπλοι πραγματοποίησαν έφοδο χθες βράδυ σε καταυλισμό εργατών στην περιοχή Γκοχ Ντον του Μπαλουτσιστάν και σκότωσαν 20 εργάτες», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ταρίκ Χίτζι.

Το δράμα εκτυλίχθηκε σε περιοχή τουλάχιστον 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά της Κουέτας, επιβεβαίωσε ο Ακμπάρ Χουσάιν Ντουράνι, αξιωματούχος της επαρχίας. «Οι εργάτες δούλευαν στην κατασκευή μιας μικρής γέφυρας», είπε προσθέτοντας ότι ορισμένοι εργάτες ξύπνησαν από τους πυροβολισμούς και τις κραυγές. «Οι δράστες τους έβαλαν στη σειρά και τους πυροβόλησαν εξ επαφής, αφού πρώτα ζήτησαν τις ταυτότητές τους».

Άνδρες παραστρατιωτικών μονάδων που βρίσκονταν εκεί για την προστασία των εργατών τράπηκαν σε φυγή, όταν μεγάλος αριθμός ενόπλων επιτέθηκε στον καταυλισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο ο Ντουράνι υπενθύμισε ότι αντάρτες είχαν επιτεθεί κατά το παρελθόν σε πολίτες που βρίσκονταν στο Μπαλουτσιστάν αλλά δεν κατάγονταν από αυτό.

Το Μπαλουτσιστάν, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες και με έκταση αντίστοιχη της Ιταλίας, στα σύνορα με το Ιράν και το Αφγανιστάν, μαστίζεται την τελευταία δεκαετία από μια σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών της περιοχής και των ενόπλων δυνάμεων. Οι αντάρτες πραγματοποιούν επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων της τάξης, κυβερνητικών συμβόλων και στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι σιδηρόδρομοι.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό από την πλευρά τους τις δυνάμεις ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες ότι διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μεγαλύτερη και την πιο αραιοκατοικημένη επαρχία της χώρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας απορρίπτουν τις κατηγορίες.