«Είναι απαράδεκτο, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο να μην πληρώνει ούτε λεπτό για τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, που χρησιμοποιεί στη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα, όταν αυτό συμβαίνει σε εποχή οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα δεν έχει λεφτά για συντάξεις, για υγεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες». Τα παραπάνω δήλωσε, σήμερα, από το βήμα της βουλγαρικής βουλής, ο πρόεδρος της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα", Βόλεν Σιντέροφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλλουν στη Βουλγαρία τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρήση των "τεσσάρων, τεράστιων στρατιωτικών βάσεων", όπως χαρακτηριστικά είπε, που χρησιμοποιούν στη Βουλγαρία, από το 2006 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, όπως είπε ο επικεφαλής της "Ατάκα", ο ίδιος παρουσίασε το σχετικό, γραπτό "λογαριασμό", στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σόφια, Τζέιμς Ουόρλικ, ο οποίος και- όπως υποστήριξε ο κ. Σιντέροφ- αντέδρασε με την απειλή: "Θα σας καταστρέψω".

Ο πρόεδρος της εθνικιστικής παράταξης ζήτησε από το προεδρείο της βουλγαρικής βουλής να καλέσει τον Αμερικανό διπλωμάτη στο κοινοβούλιο, ώστε να ζητήσει "συγγνώμη" για τη συμπεριφορά του, με την οποία, όπως τόνισε, θιγεί το κύρος ολόκληρης της λαϊκής αντιπροσωπείας.

Πάντως, "στρατιωτικές διευκολύνσεις κοινής χρήσεως" χαρακτηρίζονται επίσημα οι τέσσερις αμερικανικές βάσεις στη συμφωνία εγκατάστασης τους στη Βουλγαρία, την οποία υπέγραψαν, πριν από πέντε χρόνια, στη Σόφια, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βουλγαρίας, Κοντολίζα Ράις και Ιβάιλο Κάλφιν