Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την 30ή Ιουνίου, μια εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες για σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ηπείρου.

Ο Ομπάμα έκανε την ανακοίνωση αυτή λίγο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με την Ρουσέφ, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, στον Παναμά.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος της Βραζιλίας είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2013, εξοργισμένη μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Έπειτα από προσπάθειες που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο για να επουλωθεί η διμερής σχέση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στη Ντίλμα Ρουσέφ να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την 13η Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Ρουσέφ στη Βραζιλία έχει υποστεί μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, αλλά πιθανόν περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων της βραζιλιάνικης οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε τέλμα μετά τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραφε την περασμένη δεκαετία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η βελτίωση των σχέσεων θα προσέφερε δυνητικά μεγαλύτερη πρόσβαση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη βραζιλιάνικη οικονομία. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας ανέρχεται σε 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια· η οικονομία της είναι μακράν της δεύτερης η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.