Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της Σερβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια, Σιάν Τζόουνς.
Οι σερβικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την υιοθέτηση νόμων με βάση τις απαιτήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπογράμμισε.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί, επίσης, για την ανετοιμότητα που επιδεικνύεται στην αντιμετώπιση του παρελθόντος, αν και, όπως είπε, είναι γνωστό ότι η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχουν αρχίσει δίκες για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν ασκηθεί διώξεις. Επίσης, πολλές δίκες που είναι σε εξέλιξη, προχωρούν πολύ αργά και θα θέλαμε πραγματικά να βοηθήσουμε τη Σερβία, ώστε να εντείνει τις προσπάθειες στο ζήτημα αυτό», είπε.

Η κ. Τζόουνς στάθηκε ιδιαίτερα και στην κατάσταση των Ρομά και αναφέρθηκε στην αναγκαστικές εξώσεις Ρομά από συνοικίες τους, στο Βελιγράδι. Επίσης, είπε ότι εξαιτίας της αποτυχίας εφαρμογής της στρατηγικής της κυβέρνησης για τους Ρομά, που εκπονήθηκε το 2009, δεν διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, όπως η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε ότι η στέγαση των Ρομά σε οικισμούς με κοντέινερ δεν είναι λύση.

«Μόνον 11 οικογένειες, που ζούσαν στη συνοικία Γκαζέλα, το 2010 εγκαταστάθηκαν σε διαμερίσματα. Ανησυχούμε ότι θα συνεχίσουν να μένουν στα κοντέινερ, αν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα για να τους εξασφαλίσει στέγη», ανέφερε.