Κάμερον ή Μίλιμπαντ; Τόρις ή Εργατικό Κόμμα; Και με ποιον σύμμαχο; Αυτά τα ερωτήματα κάνουν, προς το παρόν, τις κάλπες της 7ης Μαΐου στη Βρετανία ιδιαίτερα δύσκολο γρίφο.

Το Labour Party και το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών δίνουν δημοσκοπική μάχη στήθος με στήθος. Στις τελευταίες μετρήσεις, οι Εργατικοί φαίνονταν να παίρνουν προβάδισμα, όπως και ο ηγέτης τους Εντ Μίλιμπαντ σε σχέση με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ιδιαίτερα μετά το «κερδοφόρο» ντιμπέιτ, όμως, οι Συντηρητικοί ισορρόπησαν στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα (όπως η χθεσινή του Observer) και πήραν «κεφάλι».

Πολύ δύσκολη φαίνεται πάντως, η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στις έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο «μαγικός» αριθμός είναι 326, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνάει κάποιο από τα δύο κόμματα τις 290  (πιάνουν 30-35%). 

Κάπως έτσι, τα μικρότερα κόμματα θα παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ξενοφοβικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ εμφανίζεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό γύρω στο 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με μονοψήφιο ποσοστό αφού φαίνεται πως πλήρωσαν την συμμετοχή στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Μικρότερο ποσοστό καταγράφουν οι Πράσινοι, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο είναι το σκωτσέζικο SNP. Το αυτονομιστικό κίνημα μαζί με το ουαλλικό Plaid Cymru αναμένεται να παίξουν ρόλο ρυθμιστή κι ενδεχομένως να συνεργαστούν με τους Εργατικούς. 

Με δεδομένες τις απώλειες των Φιλελευθέρων του Νικ Κλεγκ, οι Συντηρητικοί ίσως κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με το UKIP, με το δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. το 2017 να έρχεται πιο... κοντά. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ο Εντ Μίλιμπαντ, ο γιος του μαρξιστή κοινωνιολόγου Ραλφ Μίλιμπαντ, έχει περισσότερες επιλογές για συμμαχίες σε σχέση με τον Κάμερον. Το μόνο σίγουρο γι' αυτές τις εκλογές είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να ξεχάσουν -αθροιστικά- ποσοστά 80-90% που συγκέντρωναν παλαιότερα.

Όσο για τα «όπλα» και τις διαφορές των δύο βασικών μονομάχων; Οι Συντηρητικοί επιδεικνύουν τις εποδόσεις της οικονομίας (ανάπτυξη) και τη μείωση της ανεργίας, ενώ οι Εργατικοί εξαγγέλλουν λιγότερη λιτότητα και πιο δίκαιη κατανομή πλούτου και βαρών. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ τάσσεται κατά του ενδεχομένου αυτού, εκτός και εάν εκχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

O χρόνος που απομένει, βέβαια μέχρι τις κάλπες (25 μέρες) αποτελεί πολιτικό «αιώνα». Η μάχη θα είναι σκληρή και το φινάλε «χιτσκοκικό» για τον ένοικο του νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.