Ένα εντυπωσιακό come back έχει κάνει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αφού τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ, όχι μόνο δεν έμεινε μακριά από την πολιτική, αλλά κοιτάζει ξανά προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Η νίκη της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) στις περιφερειακές εκλογές σφράγισε με εμφατικό τρόπο την αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, που προκάλεσε η επιστροφή του Σαρκοζί, αφού πέτυχε δύο στόχους: Συσπείρωσε τη γαλλική Δεξιά, που μετά την ήττα του 2012 βάδιζε χωρίς προσανατολισμό και ουσιαστικά ακέφαλη και επίσης, έβαλε «φρένο» στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν. Το εθνικιστικό κόμμα, πριν από την επιστροφή του πρώην προέδρου της Γαλλίας, έβλεπε μέχρι και νίκη στις επόμενες προεδρικές κάλπες, αφού ούτως οι άλλως οι Σοσιαλιστές φαίνονται να μην μπορούν να μπουν ξανά στο παιχνίδι.
 
Πριν από τις περιφερειακές εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σαρκοζί ανακοίνωνε την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενώ δύο μήνες αργότερα, εξελέγη πρόεδρος του UMP με ποσοστό 64,5%. Η εκλογή και η νίκη στις περιφερειακές εκλογές δεν σημαίνει και χρίσμα, αφού το 2016 θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές στο UMP με τον εξίσου δημοφιλή, Αλέν Ζιπέ, να διεκδικεί τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος (όπως και ο Μπρούνο Λε Μερ και ο Φρανσουά Φιγιόν). Η κόντρα αναμένεται σκληρή, όμως ο «Σαρκό» φαίνεται πως έχει πάρει φόρα.
 
«Επιτέλους επιταχύνουμε τις προετοιμασίες για ένα εναλλακτικό καινοτόμο σχέδιο για τη χώρα. Αυτό το σχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Σκοπεύουμε να χαράξουμε μια γραμμή που θα βάλει τέλος στην ύφεση, η οποία ξέσπασε μετά από τρία χρόνια ηγεμονίας της πιο απαρχαιωμένης εκδοχής του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη», δήλωνε περιχαρής, μπροστά στους οπαδούς του κόμματός του, μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές.
 
Ο δρόμος για τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού εκτός από τους εσωκομματικούς αντιπάλους έχει να αντιμετωπίσει και τον... εαυτό του. Οι Γάλλοι, το 2012, περισσότερο καταψήφισαν τον ίδιο, παρά ψήφισαν τον Φρανσουά Ολάντ. Δεν ξέχασαν τη «λουδοβίκεια» ζωή του Σαρκοζί, όσο ήταν στην προεδρία, όπως και τα οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία ακόμα εκκρεμούν έρευνες. Τον Φεβρουάριο, οικονομικοί εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σχετικά με τρία αεροπορικά ταξίδια με ιδιωτικό τζετ που πραγματοποίησε το διάστημα 2012-2013, ενώ έναν μήνα αργότερα τέθηκε εκ νέου υπό κράτηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν, στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη του Καντάφι.
 
Οι δυσκολίες δεν φαίνονται, πάντως, να πτοούν τον Σαρκοζί, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την ολική επαναφορά. Κι αυτό θα γίνει μόνο εάν επιστρέψει ως πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων.