current views are: 1

13 Απριλίου 2015
Δημοσίευση17:32

Το τέλος της «ειδικής» σχέσης: Η Βρετανία δεν παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για τις ΗΠΑ όσο έπαιζε κάποτε

Τα τελευταία 70 χρόνια ΗΠΑ και Βρετανία πορευόταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν την υφήλιο σε πλήρη ευθυγράμμιση.

Δημοσίευση 17:32’
αρθρο-newpost

Τα τελευταία 70 χρόνια ΗΠΑ και Βρετανία πορευόταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν την υφήλιο σε πλήρη ευθυγράμμιση.

Τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια, από τη στιγμή δηλαδή που ολοκληρώθηκε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος μέχρι και τις ημέρες μας, ΗΠΑ και Βρετανία πορευόταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν την υφήλιο σε πλήρη ευθυγράμμιση.

Το 1946, στην περίφημη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ – όπου για πρώτη φορά υιοθετήθηκε και ο όρος «σιδηρούν παραπέτασμα» για τις χώρες δορυφόρους της ΕΣΣΔ στην ανατολική Ευρώπη- ο Γούινστον Τσόρτσιλ επινόησε ακόμη μία φράση, για να περιγράψει  την ανάγκη συνεργασίας της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες: Είχε κάνει λόγο για «ειδική σχέση», σε μία προσπάθεια να περιγράψει τις εξαιρετικά στενές πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις που θα έπρεπε να έχουν οι δύο χώρες σε μία φάση όπου οι εντάσεις με τη Σοβιετική Ένωση οξυνόταν επικίνδυνα και η εποχή του Ψυχρού Πολέμου μόλις ξεκινούσε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πως οι δεσμοί των ΗΠΑ με τη χώρα του είναι δυνατότεροι από ποτέ, αυτή την άποψη δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί αμερικάνοι.  Σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο έγγραφο προς την αμερικανική γερουσία, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Daily Mail,  «η Βρετανία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κεντρικά συναφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα ζητήματα και τις σχέσεις που θεωρούνται ως πρωταρχικής σημασίας για την αμερικανική ατζέντα».

Η έκθεση που ετοιμάστηκε για τους αμερικανούς βουλευτές από το Ινστιτούτο Έρευνας του Κογκρέσου, έχει αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχει στις ΗΠΑ το αποτέλεσμα στις βρετανικές εκλογές της 7ης Μαΐου και μία ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τα τελευταία 20 χρόνια η δημιουργία οργανισμών όπως το G20, ή το G7, είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της επιρροής και της κεντρικότητας της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ταυτόχρονα, η έκθεση αναφέρει πως η σημασία της Βρετανίας για τις ΗΠΑ θα καθοριστεί από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφορά γίνεται και στο ενδεχόμενο εξόδου  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ως γνωστόν είναι υπόσχεση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το εν λόγω ερώτημα το 2017.

«Τόσο οι θετικές, όσο και οι αρνητικές πτυχές μίας  ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αναφέρει  και υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους από μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναδείξει έναν συνασπισμό με την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. 


σχετικα αρθρα