Οι ψηφοφόροι στο Σουδάν καλούνται από σήμερα στις κάλπες για μια εκλογική διαδικασία από την οποία απέχουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αναμένεται να παρατείνει την θητεία του προέδρου Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 25 χρόνια.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξάγονται από την 13η ως την 15η Απριλίου κι είναι οι πρώτες αφότου το Σουδάν χωρίστηκε από το νότιο τμήμα του το 2011, χάνοντας το ένα τρίτο του εδάφους του και σχεδόν όλες τις πετρελαιοπηγές του.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και δικαίωμα ψήφου έχουν 13 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με την εθνική εκλογική επιτροπή. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μερικές ημέρες αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα κόμματα που απέχουν κατήγγειλαν εκστρατεία πάταξης της αντιπολίτευσης, φιμώματος των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δημιούργησε ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο είναι αδύνατον να αντιπαρατεθεί οποιοσδήποτε με τον Μπασίρ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά το ισλαμιστικό πραξικόπημα με την υποστήριξη του στρατού το 1989.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε στείλει παρατηρητές στις προηγούμενες εκλογές το 2010, στις οποίες η συμμετοχή των κομμάτων ήταν μεγαλύτερη, επέκρινε το πολιτικό κλίμα πριν από τις εκλογές.

Ο Μπασίρ επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στη βελτίωση της οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός και η ανεργία συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Υποσχέθηκε επίσης σταθερότητα, προειδοποιώντας εναντίον της αλλαγής κυβέρνησης την ώρα που η περιοχή, από τη Λιβύη ως την Υεμένη, έχουν περιέλθει σε χαοτική κατάσταση.

Το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης σημαίνει ότι οι εκλογείς καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου του Μπασίρ ή μια μικρή ομάδα συγκριτικά νέων πολιτικών κομμάτων. Επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι τα νεοπαγή πολιτικά μορφώματα δεν διαφέρουν σε τίποτε από το κυβερνών κόμμα όσον αφορά κεντρικά ζητήματα, όπως η οικονομία ή η ασφάλεια του Σουδάν.
Αργά το Σάββατο στην πόλη Ομντουρμάν, αντίκρυ στην πρωτεύουσα Χαρτούμ στην άλλη όχθη του Νείλου, ένας πολίτης μοίραζε προπαγανδιστικό υλικό που καλούσε τους πολίτες να “μποϊκοτάρουν τις ματωμένες εκλογές”, ενώ μια παρόμοια εκστρατεία έγινε μέσω του Διαδικτύου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός δρουν για να πατάξουν εξεγέρσεις στο Νταρφούρ και σε περιοχές στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν.

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις των ανταρτών, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν-Βόρειο (SPLM-N), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέλη του αναχαίτισαν ένα φορτηγό με ψηφοδέλτια στην πολιτεία Νότιο Κορντοφάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εμποδίσει την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν. Έχει ανακοινώσει ότι η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί στο Νότιο Κορντοφάν εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην πολιτεία.

Χθες Κυριακή αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Νταρφούρ.