Οι συγγενείς των Γάλλων δημοσιογράφων Ερβέ Γκεσκιέρ και Στεφάν Ταπονιέ, που κρατούνται όμηροι στο Αφγανιστάν εδώ και 500 ημέρες, έκαναν ακόμη μία έκκληση προς τη γαλλική κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να απελευθερωθούν.
Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για να σηματοδοτήσουν αυτή τη συμβολική ημέρα για τους δύο δημοσιογράφους του δημοσιογραφικού ομίλου France Televisions και για τους τρεις αφγανούς συνοδούς τους.

"Οι 500 ημέρες είναι συμβολικά πολύ δυνατές, πρέπει να τις σηματοδοτήσουμε. Από την πλευρά μας στον ελεύθερο κόσμο (το κάνουμε) διοργανώνοντας διαδηλώσεις και κάνοντας αφισοκολλήσεις. Εκφράζοντας την απόγνωσή μας για εκείνους", δήλωσε ο δημοσιογράφος Ζαν-Λουί Νορμαντέν, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής το 1980 στο Λίβανο μαζί με άλλους δημοσιογράφους και γάλλους διπλωμάτες.

Ο Ερβέ Γκεσκιέρ και ο Στεφάν Ταπονιέ, 48 ετών, που εργάζονταν για ένα περιοδικό και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3, απήχθησαν στις 30 Δεκεμβρίου 2009, 60 χιλιόμετρα μακριά από την Καμπούλ στην επαρχία Καπίσα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα πρόκειται για τους μοναδικούς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο που κρατούνται όμηροι.

"Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες για να τους πάρουν από εκεί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πολύ αργά. Αυτοί που έχουν την εξουσία να απελευθερώσουν τον Ερβέ και τον Στεφάν βρίσκονται σίγουρα στο Πακιστάν, στην Κουέτα", ανέφερε η οργάνωση.

Οι γαλλικές αρχές πολλές φορές φάνηκε να πλησιάζουν στην απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων. Όμως μετά την αισιοδοξία της προηγούμενης χρονιάς, πλέον εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ διαβεβαίωσε σήμερα όλα τα μέσα ενημέρωσης ότι το γαλλικό κράτος έχει κινητοποιηθεί για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τις οικογένειες των δύο ομήρων.