Να συνεχίσουν την διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, όπου η βία κλιμακώθηκε εκ νέου τις τελευταίες ημέρες συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο χθες. 

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ έντονες “μερικές στιγμές”, αλλά πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της συμφωνίας που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τον Φεβρουάριο.

“Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κατάπαυση του πυρός τηρείται όσο πιο απαρέγκλιτα και πληρέστερα είναι δυνατόν”, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. 

Οι χθεσινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω της νέας έξαρσης των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο κι ενώ χθες Δευτέρα, ένας Ουκρανός στρατιωτικός σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

“Συμφωνήσαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε την απόσυρση των βαρέων όπλων, αλλά και να συμπεριλάβουμε και επιπρόσθετες κατηγορίες όπλων στην απόσυρση”, είπε στους δημοσιογράφους ο Σταϊνμάιερ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στα όπλα που θα πρέπει να αποσυρθούν από τα μέτωπα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βαρέα όπλα διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περαιτέρω τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εκεχειρίας. Ακόμη, συμφώνησαν να συνεχιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δημιουργηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οικονομικής φύσης και ασφαλείας.