Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει την ευθύνη για την προστασία των ξένων και των Ιρακινών δημοσιογράφων, τόνισε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μερικές ημέρες αφότου ο επικεφαλής του γραφείου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στη Βαγδάτη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή διότι δέχθηκε απειλές έπειτα από ρεπορτάζ που μετέδωσε το πρακτορείο για τα λιντσαρίσματα και τις λεηλασίες στο Τικρίτ.

Ο Νεντ Πάρκερ εγκατέλειψε το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, αφού τον κατήγγειλε ένα δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο σε μια σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση και δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook λόγω του ρεπορτάζ για τα λιντσαρίσματα και τις λεηλασίες.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυάται την προστασία των ντόπιων και των ξένων δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και να στείλει σαφές μήνυμα ότι οι απειλές εναντίον επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης δεν είναι αποδεκτές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα μετάδοσης και λήψης πληροφοριών αποτελούν θεμέλια της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τόνισε ο Ντουζαρίτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη και μάχεται για την ελευθερία του Τύπου, κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τις απειλές εναντίον της ζωή του Πάρκερ και να εγγυηθεί ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται στο Ιράκ χωρίς να φοβούνται αντίποινα.

«Οι απειλές με στόχο να φιμωθούν δημοσιογράφοι, ασχέτως του από πού προέρχονται, δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Ο ιρακινός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει και να μοιράζεται πληροφορίες όσον αφορά την ακραία βία και την αστάθεια που πλήττει τη χώρα του», ανέφερε ο Σερίφ Μανσούρ, επικεφαλής του προγράμματος της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.