Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι παραδέχθηκε σήμερα ότι «δεν μπορεί να υποσχεθεί» πως θα βρεθούν οι 219 μαθήτριες λυκείου του Τσίμποκ οι οποίες απήχθησαν σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

«Δεν γνωρίζουμε αν τα κορίτσια του Τσίμποκ μπορούν να διασωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να το κάνω, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τις ξαναβρούμε», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Μπουχάρι.

Η στάση του νέου αρχηγού του κράτους, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο, έρχεται σε αντίθεση με εκείνην του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν –που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαρτίου– και ο οποίος δεν φαινόταν να θεωρεί ως προτεραιότητα την ανεύρεση των νεαρών κοριτσιών έως ότου μία διεθνής καμπάνια πίεσης τον ανάγκασε να αντιδράσει.

Ο Τζόναθαν είχε πει πολλές φορές πως τα κορίτσια θα απελευθερωθούν, αλλά χωρίς να δίνει καμία συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο στρατός είχε δηλώσει από την πλευρά του πέρυσι πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι έφηβες, αλλά είχε εκτιμήσει πως μία στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη ζωή των ομήρων.

Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος νίκησε τον Τζόναθαν επικεντρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη εναντίον της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε πως πρέπει κανείς να είναι «ειλικρινής» για την τύχη των νεαρών κοριτσιών και για την ισλαμιστική εξέγερση.

«Όταν η κυβέρνησή μου αναλάβει καθήκοντα στα τέλη Μαΐου, θα κάνουμε τα πάντα για να νικήσουμε την Μπόκο Χαράμ», υποσχέθηκε αυτός ο πρώην στρατηγός, 72 ετών, που είναι γνωστός για την αυστηρότητά του.

Πολλές εκδηλώσεις προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα στη Νιγηρία και σε ολόκληρο τον κόσμο –αγρυπνίες με κεριά, προσευχές και συγκεντρώσεις– για την πρώτη επέτειο της απαγωγής του Τσίμποκ.