Συνεχίζονται οι ιστορικές εξελίξεις στο Ιράν, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη θα διορίσει την πρώτη γυναίκα πρεσβευτή στο εξωτερικό από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης, το 1979, όπως μετέδωσαν τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Fars και Mehr, επικαλούμενα αδιευκρίνιστες πηγές.

Το αξίωμα θα αναλάβει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφχάμ, μία από τις γυναίκες-δημόσια πρόσωπα με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, παρότι δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια χώρα θα τοποθετηθεί, μετέδωσαν τα πρακτορεία.

Η Αφχάμ θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρεσβευτής στην ιστορία του Ιράν και η πρώτη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η άλλη γυναίκα πρεσβευτής του Ιράν ήταν η Μεχρανγκίζ Ντολατσχαχί, η οποία υπηρέτησε στη Δανία τη δεκαετία του 70.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ασκούν συχνά κριτική εναντίον του Ιράν για καταπάτηση των δικαιώματα των γυναικών, περιλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού ενδοοικογενειακής βίας και των υποχρεωτικών γάμων κοριτσιών ακόμη κι από τα δέκα τους χρόνια.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε δεσμευτεί να βελτιώσει την κατάσταση στον τομέα αυτό στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας το 2013, αλλά οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με αργούς ρυθμούς.

Ο προκάτοχός του στην προεδρία, ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, είχε διορίσει την πρώτη γυναίκα υπουργό της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 2009.

TAGS