Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη καθώς συνολικά 25 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και σε μάχες στην επαρχία Αμπιάν στα νότια της χώρας.

Δώδεκα στρατιώτες, σύμμαχοι των σιιτών ανταρτών Χούτι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της βάσης τους στα βόρεια της πόλης Λόντερ. Ο καμικάζι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Στρατιωτικές πηγές απέδωσαν την επίθεση αυτή στην Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa).

Η Aqpa από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ένας εκ των ιδεολογικών ηγετών της, ο Ιμπραχίμ αλ Ρουμπάις, σκοτώθηκε χθες Δευτέρα σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αλ Ρουμπάις, που ήταν γνωστός για τα κηρύγματά του εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Δύσης γενικότερα, σκοτώθηκε «σε επιδρομή των σταυροφόρων» την Δευτέρα στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Στην ίδια επιχείρηση, στα δυτικά της Μουκάλα, σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που «πιθανότατα ήταν αμερικανικό» έβαλε στο στόχαστρο ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη της Αλ Κάιντα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε απόφαση με την οποία καλούνται οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης να αποσυρθούν από τις ζώνες που έχουν καταλάβει ενώ επιβάλλονται και κυρώσεις σε βάρος τους, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Οι 14 από τις 15 χώρες του ΣΑ υπερψήφισαν την απόφαση ενώ η Ρωσία απείχε επειδή οι δικές της προτάσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο που είχαν υποβάλει η Ιορδανία και οι χώρες του Κόλπου.

Το Συμβούλιο είχε περιοριστεί μέχρι σήμερα να διακηρύττει την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία