Ενόψει των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ακόμη «θεαματική» κίνηση: «μέχρι τον Δεκέμβριο, θα σταματήσει το γκρέμισμα των αυθαίρετων κατοικιών, που βρίσκονται στην περιοχή της Νάπολης, για να μπορέσουμε να μελετήσουμε το όλο πρόβλημα, σε μεγαλύτερο βάθος», όπως δήλωσε. Η πρωτοβουλία του ιταλού πρωθυπουργού εκτιμάται πως έχει σκοπό να αποσπαστεί η στήριξη του Τζάνι Λετιέρι, υποψήφιου της κεντροδεξιάς στην μεγαλούπολη του ιταλικού νότου, η οποία τα τελευταία χρόνια κυβερνήθηκε από προοδευτική δήμαρχο.

Οι αντιδράσεις στην προεκλογική εξαγγελία του κεντροδεξιού πρωθυπουργού ήταν άμεσες. Ο εισαγγελέας Ούγκο Ριτσιάρντι τόνισε ότι "τα τελευταία δέκα χρόνια κατετέθησαν εκατό χιλιάδες αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Με την τελευταία αυτή υπόσχεση του Μπερλουσκόνι, πρόκειται σίγουρα να πολλαπλασιαστούν".

Σύμφωνα με υπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε χρόνο στην Νάπολη χτίζονται τουλάχιστον έξι χιλιάδες σπίτια που παραβιάζουν τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις.

Το 2003 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αρνήθηκε να συμπεριλάβει την περιοχή της Νάπολης σε μέτρο μαζικής νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Ο πολυτιμότερος πολιτικός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά, διαμέσου του υπουργού αρμόδιου για την απλούστευση των νόμων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, κατέστησε σαφές ότι "πριν από οποιαδήποτε κίνηση ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να συζητήσει το όλο θέμα και με τους κυβερνητικούς εταίρους".

Από την αντιπολίτευση, ο γραμματέας των "Δημοκρατικών της Αριστεράς" Πιερλουίτζι Μπερσάνι μίλησε για "ένα ξεκάθαρο κίνητρο που προσφέρεται σε όσους κινούνται στην παρανομία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τους κλείνει το μάτι, είναι ένα θέαμα αποκαρδιωτικό".

Ο ηγέτης, τέλος, του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, σχολίασε ότι "πρόκειται απλώς και μόνο για απόφαση-ντροπή".