Εκατοντάδες Αμερικανοί υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν την Υεμένη με πλοία διαφόρων κρατών με προορισμό το Τζιμπουτί για να σωθούν από τον πόλεμο στη χώρα της αραβικής χερσονήσου. 

Οι Αμερικανοί επιβιβάστηκαν σε ινδικά, κορεατικά και ρωσικά πλοία που θα καλύψουν μια απόσταση περίπου 30 χλμ. στην Ερυθρά Θάλασσα για να φθάσουν στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής. 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε παραδεχθεί την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε λάβει ακόμη μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών που παγιδεύτηκαν στην Υεμένη εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στους αντάρτες που υποστηρίζει το (σιιτικό) Ιράν και τους υποστηρικτές του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζει η (σουνιτική) Σαουδική Αραβία. 

Με την άφιξη των υπηκόων των ΗΠΑ στο Τζιμπουτί Αμερικανοί αξιωματούχοι θα τους προσφέρουν τροφή, νερό, φροντίδες και στέγη, διευκρίνισε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενισχύθηκε ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατόν στα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι οικογένειες αυτές και να διεκπεραιώσουν τα έγγραφα μετανάστευσης που θα κληθούν να υποβάλουν. 

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Τζιμπουτί Τομ Κέλι ανέφερε στο Twitter ότι 178 Αμερικανοί και 125 μη Αμερικανοί έφθασαν ως χθες στο Τζιμπουτί με 12 πλοία και ένα αεροσκάφος.
Ο ίδιος ευχαρίστησε την κυβέρνηση της χώρας αυτής για “τη φιλοξενία” και την “ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από την Υεμένη” σε ένα ακόμη μήνυμά του μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.