Να «ακολουθήσει το παράδειγμα του ποντίφικα» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, καλεί η αρμενική κοινότητα της Αυστραλίας τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

 Με την παρέμβαση του πάπα «δυσανασχέτησε» η τουρκική κοινότητα της χώρας, κατηγορώντας τον ότι «ανακινεί το θέμα, προκειμένου να μετατοπιστεί το κέντρο της προσοχής από τα σκάνδαλα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας».

Οι Αυστραλοί πολιτικοί ηγέτες επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεδομένων των επικείμενων επετειακών εκδηλώσεων για την Καλλίπολη. Πάντως, η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από είκοσι-δύο χώρες και τρεις αυστραλιανές πολιτείες, αλλά όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ούτε επισήμως από τα δύο μεγάλα αυστραλιανά κόμματα.

«Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής, απειλώντας αφενός ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στην Καλλίπολη στους πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία και αφετέρου ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» υποστηρίζει ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Την ίδια στιγμή οι Αρμένιοι της Αυστραλίας, σε συνεργασία με πολλούς ιστορικούς της Αυστραλίας, ετοιμάζουν εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει και ο κορυφαίος νομικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μια ενοχλητική γενοκτονία» Τζέφρι Ρόμπερτσον που είναι γνωστός και για τους αγώνες του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.