Κλιμακώνει η Άγκυρα τις αντιδράσεις της απέναντι στον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων την Κυριακή του Πάσχα. 

Έτσι μία ημέρα μετά τις προκλητικές «νουθεσίες» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου να εξαπολύσει κατηγορίες απέναντι στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Συγκεκριμένα, ο Νταβούτογλου έσπευσε να εντάξει τον Πάπα στο... «μέτωπο του Κακού» κατά της Τουρκίας... 

«Αυτή τη στιγμή, ένα μέτωπο του Κακού σχηματίζεται εναντίον μας» είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος AKP και  έδειξε ως... υπαίτιους τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το κεντροαριστερό CHP και το αριστερό HDP, κατηγορώντας τα ως όργανα ξένων δυνάμεων που προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση πριν τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. 

«Απευθύνομαι στον Πάπα: Αυτοί που γλύτωσαν από την ιερά εξέταση των καθολικών στην Ισπανία βρήκαν την ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ιστορικά θέματα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τον κόσμο να μας προσβάλει διαμέσου της ιστορίας μας» επεσήμανε ο Νταβούτογλου αναφερόμενος στους Εβραίους που έφυγαν από την Ιβηρική Χερσόνησο και βρήκαν καταφύγιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 15ο αιώνα. 

Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, ο οποίος είχε τονίσει: 

Εάν οι πολιτικοί ή οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν τη δουλειά των ιστορικών, τότε δεν θα καταλήξουμε σε αλήθειες, θα πρόκειται μόνο για παραληρήματα.

Μάλιστα ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να υπαγορεύσει στον Πάπα και το ποιες... δηλώσεις θα κάνει προτρέποντάς τον να μην επαναλάβει αυτό το «λάθος».

«Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς» υπογράμμισε ο Ερντογάν, που επανέλαβε επιπλέον την πρότασή του προς την Αρμενία προκειμένου οι δύο χώρες να συστήσουν μία κοινή επιτροπή ιστορικών με στόχο να μελετήσει τα αρχεία των δύο χωρών σχετικά με το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας των δηλώσεων του Πάπα Φραγκίσκου την Κυριακή του Πάσχα για τους Αρμενίους, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό