Έκθεση – κόλαφο για τη σερβική αστυνομία ως προς τη συμπεριφορά της απέναντι στους μετανάστες δημοσίευσε η ΜΚΟ  Human Rights Watch.

Η οργάνωση τονίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι μέσω συνεντεύξεων με μετανάστες και αιτούντες άσυλο συγκέντρωσε πληροφορίες για βίαιες επιθέσεις, απειλές, προσβολές, εκβιασμούς, άρνηση χορήγησης ειδικής προστασίας για τα παιδιά χωρίς συνοδεία ενηλίκων και ομαδικές αποστολές πίσω στην ΠΓΔΜ.

Επιπλέον ορισμένες οικογένειες και παιδιά χωρίς συνοδεία ανηλίκων δήλωσαν ότι απορρίφθηκαν, όταν θέλησαν να εγγραφούν ως αιτούντες άσυλο στη Σερβία και ότι κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες ψύχους.

«Οι σερβικές αρχές θα έπρεπε να προστατεύουν τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που δραπετεύουν από εμπόλεμες περιοχές και από διωγμούς και να μην επιτρέπουν στη σερβική αστυνομία να τους κακοποιεί. Οι αρχές πρέπει επειγόντως να εμποδίσουν την αστυνομία να εφαρμόζει εκφοβισμό και κακοποίηση και οι υπεύθυνοι για αυτό πρέπει να κληθούν να λογοδοτήσουν» δήλωσε η ερευνήτρια της HRW Εμίνα Τσερίμοβιτς.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πήρε συνεντεύξεις από 81 αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά σε πολλές περιοχές στη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Πάντως, το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί», ότι μετανάστες κακοποιούνται κατά την υποβολή αιτήσεων για χορήγηση ασύλου και επισημαίνει ότι στη διαδικασία είναι παρόντες πληρεξούσιοι των αιτούντων άσυλο, δηλαδή νομικοί του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Βελιγράδι και του Κέντρου για την Προστασία και την Αρωγή Αιτούντων Άσυλο.