Πέραν της χώρας μας και η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές. 

Στην επαύριο της νέας τραγωδίας με περισσότερους από 400 νεκρούς μετανάστες, ο ιταλικός Τύπος σήμερα δημοσιεύει στοιχεία για τις ροές που αναμένονται στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής πάνω 20.000  μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία και αναμένονται μέχρι το τέλος του 2015 να ξεπεράσουν τον αριθμό ρεκόρ των 169.215 αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2014.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες προέρχονται από την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Γκάμπια και την υποσαχάρια Αφρική. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κάτω Ιταλία, η Σικελία βρίσκεται στην πρώτη θέση των υποδομών όσον αφορά τα κέντρα παραμονής μεταναστών, καθώς στο έδαφός της βρίσκεται το 21% του συνόλου.

Η ιταλική νομοθεσία προβλέπει την απέλαση των μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα χωρίς βίζα. Όμως στην πράξη η απέλαση αυτή δεν λαμβάνει άμεσα χώρα όταν οι μετανάστες δεν διαθέτουν ταυτότητα ή διαβατήριο, παρουσιάζουν προβλήματα υγείας ή ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Εκτός από τα κέντρα υποδοχής στα οποία παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες και εξακριβώνεται η ταυτότητά τους , υπάρχουν δυο υποδομές «μακροχρόνιας παραμονής»:

  • Τα Κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης, Cie, στα οποία μεταφέρονται οι ξένοι πολίτες που στην συνέχεια θα πρέπει να απελαθούν. Είναι 13 σε όλη την ιταλική επικράτεια και το ανώτατο όριο του χρόνου παραμονής μπορεί να φτάσει και τους δεκαοκτώ μήνες.
  • Παράλληλα, υπάρχουν και 8 «Cara», Κέντρα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, ο αριθμός των οποίων όμως κρίνεται σαφώς ανεπαρκής.

Η οικονομική κάλυψη για τις καθημερινές ανάγκες στα κέντρα φτάνει τα 36 ευρώ κατ' άτομο. Με τον τρόπο αυτό και με την ανάθεση της διαχείρισης των κέντρων μεταναστών σε συνεταιρισμούς, όπως έχει υπογραμμίσει και η εφημερίδα La Repubblica, καταπολεμάται στην πραγματικότητα και το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα στην Κάτω Ιταλία.