Πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων  στην Τουρκία προβλέπουν πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε έρευνες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο Ερντογάν, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν την επιθυμία του προέδρου για μεγαλύτερες εξουσίες.

Το κυβερνών κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες στην επόμενη Βουλή για να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011.

Ο Οζέρ Σαντζέρ, επικεφαλής του Metropoll Research Center, δήλωσε ότι το ποσοστό του AKP έχει πέσει από τον Σεπτέμβριο στο 41,7%, ευνοώντας κυρίως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Σύμφωνα με τον Αντίλ Γκουρ της AG Research, το AKP θα εξασφαλίσει 276 έως 290 έδρες, καθώς η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με τους κούρδους αντάρτες και ενδείξεις έντασης στους κόλπους της ηγεσίας του AKP τροφοδοτούν κλίμα αβεβαιότητας.

Κρίσιμη θα είναι η εκλογική επίδοση του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP). Και τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν ότι θα συγκεντρώσει περί το 10% των ψήφων, που αποτελεί και το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Εάν δεν το επιτύχει, οι ψήφοι του θα διανεμηθούν στα άλλα κόμματα και θα ευνοηθεί το AKP.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών GENAR και MAK τοποθετούν το ποσοστό του AKP μεταξύ του 47% και 48%, εκτιμώντας ότι πιθανόν να εξασφαλίσει λιγότερες έδρες από αυτές που κατέχει.