ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας «ρίχνει» τα βέλη του στον Καντάφι

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2011, 21:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας «ρίχνει» τα βέλη του στον Καντάφι
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι προέβη σε μία σαφή διάκριση σήμερα ανάμεσα στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμώντας πως ο τελευταίος έχει προτείνει τουλάχιστον την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων και έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό διπλωματικό ρόλο.
Ο ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι προέβη σε μία σαφή διάκριση σήμερα ανάμεσα στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμώντας πως ο τελευταίος έχει προτείνει τουλάχιστον την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων και έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό διπλωματικό ρόλο. «Ο Άσαντ έχει υποσχεθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν το έχει υλοποιήσει. Ο δε Καντάφι, ούτε καν έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιντερνετική εκπομπή τηλεόρασης της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα.

«Ο πρόεδρος Άσαντ στην πάροδο των τελευταίων ετών έχει αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει έναν συνομιλητή που δύναται να διαδραματίσει έναν λίαν σημαντικό ρόλο, φερ’ ειπείν στα πλαίσια του Αραβικού Συνδέσμου», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

 «Απεναντίας, ο Καντάφι ουδέποτε έχαιρε εκτίμησης, ακόμη κι όταν βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του», υποστήριξε ο Φρατίνι.

 «Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος να κάνουμε γενικεύσεις. Ο Άσαντ δεν είναι Καντάφι κι ούτε είναι Λιβύη η Συρία. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές συνθήκες», τόνισε ο υπουργός.

  Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, περίπου 850 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και τουλάχιστον 8.000 άλλοι έχουν συλληφθεί από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, στα μέσα Μαρτίου.