Σε δεκαήμερη απεργία θα προχωρήσουν οι πιλότοι της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ από την 1η ως την 10η Μαΐου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντί τους ενόψει της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. 

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος των χειριστών ανέφερε ότι «η απεργία ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από τα δύο τρίτα των πιλότων και πλέον». 

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας (SPAC) αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει τους πιλότους από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και προτιμά να ξεπουλήσει τον εθνικό αερομεταφορέα σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα». 

Οι πιλότοι μέμφονται την διοίκηση της εταιρείας διότι παραβιάζει μια επιχειρησιακή ρήτρα η οποία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν από το 10% ως το 12% του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της TAP, καθώς και διότι δεν επανέφερε σε ισχύ τα επιδόματα προϋπηρεσίας, η καταβολή των οποίων είχε ανασταλεί το 2011. 

“Η (διοίκηση της) TAP και η κυβέρνηση θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη των επενδυτών και τα πριμ των διευθυντικών στελεχών πίσω από τις πλάτες των πιλότων” της TAP, προσέθεσε το SPAC στην ίδια ανακοίνωσή του. 

Τα εννέα από τα δώδεκα συνδικάτα εργαζομένων της TAP, συμπεριλαμβανομένου και αυτού των πιλότων, είχαν πάντως ακυρώσει μια απεργιακή κινητοποίηση την οποία είχαν προκηρύξει για τις γιορτές στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αφού κατέληξαν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση που προέβλεπε ότι θα συμμετείχαν στον καθορισμό των προδιαγραφών της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. 

Αναζητώντας ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της TAP, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει στα μέσα του Νοεμβρίου να διαθέσει προς πώληση το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας αποκρατικοποίησης, τον Δεκέμβριο του 2012. 

Το σχέδιό της προβλέπει την παραχώρηση του 61% του κεφαλαίου του συνόλου του ομίλου της TAP μέσω απευθείας πώλησης σε κάποιον επενδυτή ή της πώλησης μετοχών σε πολλούς επενδυτές, με την διατήρηση ενός 5% του μετοχικού κεφαλαίου από τους εργαζομένους. Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού θέλει να έχει οριστεί ο ανάδοχος της TAP ως τα τέλη του Ιουνίου, μερικούς μήνες πριν από το τέλος της θητείας της.