Κλιμακώνονται οι πιέσεις στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ από τη σύλληψη του ταμία του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) Ζουάου Βακάρι από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας. 

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε τον Βακάρι στο σπίτι του στο Σάο Πάολο και τον μετήγαγε στην πόλη Κουριτσίμπα, στη νότια Βραζιλία. Εκεί θα περάσει από δίκη για διαφθορά, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Η σύλληψη του ταμία του PT, του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, φέρνει την έρευνα πιο κοντά στην πρόεδρο προσωπικά, ιδίως εάν αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από την Πετρομπράς χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική της εκστρατεία το 2010 ή το 2014. 

Το κυβερνών κόμμα κατήγγειλε τη σύλληψη, ανακοίνωσε πάντως ότι ο Βακάρι εγκαταλείπει τον θώκο του ταμία του PT για νομικούς λόγους. Σε ανακοίνωση του κόμματος εκφράζεται η βεβαιότητα πως είναι αθώος. 

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο διέταξε τη σύλληψη του Βακάρι αφού πέντε κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως κατασκευαστικές εταιρείες που αναλάμβαναν υπεργολαβίες για την Πετρομπράς την υπερχρέωναν και παροχέτευαν ένα μέρος των κερδών τους στο PT, μέσω του Βακάρι. 

“Οποιοσδήποτε ευθύνεται για τόσο σοβαρά κακουργήματα, όπως η χρήση της θέσης του ταμία ενός πολιτικού κόμματος για τη συγκέντρωση κεφαλαίων με παράνομα μέσα και η διαφθορά του πολιτικού συστήματος, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη”, έγραψε ο δικαστής Μόρο στην εντολή της σύλληψης του Βακάρι. 

Ο Βακάρι, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη την 16η Μαρτίου, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του κυβερνώντος κόμματος και ο πιο στενός συνεργάτης της Ρουσέφ που συλλαμβάνεται στο σκάνδαλο της Πετρομπράς, το οποίο ξέσπασε πριν από περίπου έναν χρόνο. Η υπόθεση έχει προκαλέσει κρίση στην κυβέρνηση αμέσως μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της φέτος, καθώς διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε 47 πολιτικά πρόσωπα—πλην ενός ή δύο, όλα ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. 

Η Ρουσέφ έχει αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για το κύκλωμα διαφθοράς στην Πετρομπράς, παρότι το κύκλωμα αυτό δρούσε κυρίως όταν η ίδια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Αλλά το σκάνδαλο έχει πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής της και προτροπές από στελέχη της αντιπολίτευσης να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής της.