Ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και θα ανέλθει στο 10% του συνολικού πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ το μουσουλμανικό θρήσκευμα θα γίνει το δεύτερο δημοφιλέστερο με ποσοστό 2,1%.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου ερευνών Pew Research Center, που πραγματεύεται την ανάπτυξη της επιρροής των θρησκειών και διεξάγεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το 2070 οι μουσουλμάνοι παγκοσμίως θα είναι περισσότεροι από τους χριστιανούς.

Η έρευνα εξηγεί ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών από τις εμπόλεμες και ασταθείς περιοχές της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, έχει αναγκάσει εκατομμύρια οικογένειες να μεταναστεύσουν στη Δύση.

Μέχρι το 2050, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να διπλασιαστεί, από περίπου 6% που ήταν το 2010 (43 εκατ.) σε περισσότερο από 10% (71 εκατ.) το 2050. Για την ίδια χρονική περίοδο, η έρευνα εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα παραμένουν η πιο «χριστιανική» χώρα του κόσμου, ωστόσο το ποσοστό των χριστιανών θα μειωθεί από το 77% σε 66% του πληθυσμού. Το μουσουλμανικό θρήσκευμα, θα είναι η πρώτη στη σειρά θρησκευτική μειονότητα της χώρας, ξεπερνώντας την εβραϊκή.

Τα υψηλά επίπεδα γονιμότητας σε συνδυασμό με τη μειωμένη παιδική θνησιμότητα, θα ευνοήσει τους χριστιανικούς και ισλαμικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Η έρευνα της Pew προβλέπει ότι τέσσερις στους δέκα χριστιανούς στα μέσα του τρέχοντος αιώνα θα ζουν στις υποσαχάριες χώρες, όπου οι γυναίκες αποκτούν κατά μέσο όρο τον διπλάσιο αριθμό παιδιών απ' ό,τι στη Βόρεια Αμερική και το τριπλάσιο σε σχέση με την Ευρώπη.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα αποτελούν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050, κυρίως εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γονιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αντίστοιχη μείωση στις χριστιανικές χώρες της Δύσης.