ΔΙΕΘΝΗ

Έπαινοι για Σερβία από ΗΠΑ

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2015, 08:51 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2015, 08:03
Έπαινοι για Σερβία από ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Μια επιστολή του Τζον Κέρι επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σερβία. 

Με μια επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάνει λόγο για σταθερή ανοδική πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών. Στην επιστολή, η οποία εστάλη στο όνομα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αναφέρεται ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην Σερβία και τις ΗΠΑ συνεχώς ενισχύονται. 
 
Το έγγραφο επισημαίνει ότι "τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος της Σερβίας έχει αναβαθμιστεί σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και ευρύτερα".

  Χαρακτηρίζει, επίσης, επιτυχή τη σερβική Προεδρία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και χαιρετίζει την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Σερβία στην τήρηση των αρχών του Ελσίνκι κατά την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.

   Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τονίζει ότι η αφοσίωση της Σερβίας στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας αποδεικνύεται με τη συμπαράσταση που παρέχει στη μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και χαιρετίζει την απόφαση τη σερβικής κυβέρνησης να διοργανώσει, στα τέλη Απριλίου, περιφερειακή υπουργική διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα των εθελοντών που μάχονται σε ξένα κράτη.

 Καταλήγοντας, ο Τζον Κέρι, στην επιστολή του προς τον Τόμιλσβ Νίκολιτς, αναφέρει ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμά ιδιαίτερα την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Σερβία, στη διαδικασία συνεργασίας με τις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών".