Τη θέση ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν πρέπει να εμπλακούν στην οριοθέτηση τελικής προθεσμίας για τις περικοπές στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στις επερχόμενες παγκόσμιες συνομιλίες, αλλά αντίθετα να κάνουν μικρά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία ευρύτερη συμφωνία, εξέφρασε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα, Τοντ Στερν.

«Προσωπικά, δε νομίζω, πρέπει να γίνει όταν είναι ώριμο», απάντησε ο Στερν, όταν ερωτήθηκε μετά από τη διήμερη συνάντηση στο Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών, κατά πόσο πρέπει να τεθεί τελική διορία

Ήταν η τελευταία συνάντηση της ομάδας των 17 οικονομιών, ανάμεσα τους Κίνα, Ινδία, Ρωσία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συζητά τρόπους για να καταπολεμηθούν οι εκπομπές, πριν από τις ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα που θα διεξαχθούν από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού.

Καθώς η συμφωνία του Κιότο λήγει το 2012, μερικές χώρες πιέζουν για ένα σύμφωνο με δεσμεύσεις για τις περικοπές εκπομπών μέχρι τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν το 2011 στη Νότια Αφρική και υποστηρίζουν ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μία τελική προθεσμία για συμφωνία σε ένα δεσμευτικό σύμφωνο, πρέπει να τεθεί για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Θα προτιμούσα το χειροπιαστό μέρος να γίνει ενώ προσπαθούμε να καταλήξουμε στη νομική συμφωνία, παρά να πούμε ότι δεν θα κάνουμε τίποτε πριν καταλήξουμε στη νομική συμφωνία», προσέθεσε ο Στερν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες μπορούν να πάρουν μέτρα για να οικοδομήσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη στην καταπολέμηση των εκπομπών.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη συμφωνία σε ένα παγκόσμιο σύστημα ελέγχου, αναφοράς και επαλήθευσης εκπομπών και στην αρχιτεκτονική ενός ταμείου για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Στέρν είπε επίσης ότι η συμφωνία για ένα σύστημα για να διασφαλιστεί η μεταφορά τεχνολογίας ανάμεσα στα πλούσια και φτωχά έθνη έτσι ώστε να ελαφρυνθούν και να προσαρμοσθούν στην παγκόσμια υπερθέρμανση και να καταπολεμήσουν την εκδάσωση, είναι επίσης τομείς, όπου μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στην Κανκούν.

Ο Στερν επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα μείνει προσκολλημένη στη δέσμευση της για τη μείωση των αερίων που ανέλαβε ο πρόεδρος Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι το κογκρέσο δεν πέρασε το νόμο για την κλιματική αλλαγή και με τους ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν τον έλεγχο της βουλής των αντιπροσώπων, οι πιθανότητες να περάσει, είναι ακόμη λιγότερες.

«Η αύξηση των αρνητών της κλιματικής αλλαγής στο κογκρέσο μετά τις εκλογές, είναι κάτι που οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν», κατέληξε ο Στερν.