Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ εναντίον καταστημάτων που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι, σε ένα νέο επεισόδιο ξενοφοβικής βίας η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου στο Ντέρμπαν (ανατολικά).

«Δώδεκα ύποπτοι συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να εισδύσουν σε καταστήματα που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι», δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λουντζέλο Ντλαμίνι, ο οποίος δεν έκανε λόγο για τραυματίες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική. Έκαψαν επίσης αυτοκίνητα και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

Τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν το Ντέρμπαν και τώρα το Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές του μήνα.

Χθες ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους», είπε.