Συνεχίζονται τα «κύματα» μεταναστών προς την Κάτω Ιταλία. Δώδεκα χιλιάδες πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν στις ακτές της, τις τελευταίες έξι ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει έντονη δυσκολία στην εξεύρεση χώρων για την φιλοξενία τους. Περιοχές όπως η Σικελία και το Λάτιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη, είναι υπερπλήρεις, ενώ στο Βορρά, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου και στην Βάλε Ντ΄Αόστα - που συνορεύει με την Γαλλία- παρατηρείται απροθυμία στο να διατεθούν νέες κτΙριακές εγκαταστάσεις.

Δεν αποκλείεται, τις αμέσως επόμενες ώρες, οι κατά τόπους νομάρχες να αποφασίσουν το στήσιμο νέων καταυλισμών σε εκτάσεις ιδιοκτησίας των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει σήμερα ο ιταλικός τύπος, πηγές της εισαγγελίας του Παλέρμο της Σικελίας, εκφράζουν ανησυχία για τυχόν παρείσδυση εξτρεμιστικών, μουσουλμανικών στοιχείων, στα κύματα προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν συνεχώς στην Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία.

Ανακρίνονται οι μουσουλμάνοι που πέταξαν στη θάλασσα χριστιανούς

Οι εισαγγελείς πρόκειται να ανακρίνουν σήμερα τους δεκαπέντε μουσουλμάνους μετανάστες με καταγωγή από το Μαλί, την Γουινέα Μπισάου και την Σενεγάλη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πέταξαν στην θάλασσα 12 χριστιανούς συνταξιδιώτες τους. Βάσει των μαρτυριών και των στοιχείων που έχει συλλέξει μέχρι τώρα ο αρμόδιος δικαστικός, θεωρείται πολύ πιθανό να μετατραπεί η προσωρινή κράτηση των 15, σε φυλάκιση.

Σύμφωνα με ιταλούς δημοσιογράφους, αιτία του πνιγμού των 12 χριστιανών επιβατών, μπορεί να είναι η θρησκευτική τους και μόνον ταυτότητα. Να θεώρησαν, δηλαδή, οι δράστες, ότι οι χριστιανοί επιβαίνοντες στο πλεούμενο, θα μπορούσαν, με την παρουσία τους, ακόμη και να απομακρύνουν την εύνοια του Αλλάχ.

Παράλληλα, την περασμένη νύχτα, τέλος, ένα ιταλικό αλιευτικό σκάφος με επτά άνδρες πλήρωμα κατασχέθηκε από άνδρες που επέβαιναν σε ταχύπλοο των ενόπλων δυνάμεων της Τρίπολης. Το αλιευτικό βρισκόταν σε απόσταση τριάντα ναυτικών μιλίων από τα λιβυκά χωρικά ύδατα. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό σε ποιο λιβυκό λιμάνι οδηγήθηκε το αλιευτικό.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, φέρεται να έχει φτάσει στο λιμάνι της Μιζουράτα και αναμένεται να επικοινωνήσουν, οι λιβυκές αρχές, με τον συνεταιρισμό αλιείας της περιοχής Ματζάρα Ντελ Βάλλο, στην Σικελία, στον οποίο ανήκει το σκάφος.