Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην απόφαση της Μόσχας να άρει το εμπάργκο στην πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Ιράν έπειτα από το πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχία ότι το εν λόγω σύστημα – που θεωρείται από τα κορυφαία, ίσως και το κορυφαίο, στο είδος του- θα μπορούσε να στερήσει κάθε δυνατότητα προληπτικού πλήγματος του Ισραήλ κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το Ιράν ακόμη προσπαθεί να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

Ακόμη μία πηγή ανησυχίας, κυρίως από την κυβέρνηση του Ισραήλ, είναι σύμφωνα με το Reuters και το ενδεχόμενο κάποιες πυροβολαρχίες να δοθούν στην φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Νετανιάχου αφήνει αιχμές κατά του Λευκού Οίκου θεωρώντας πως η επιμονή των ΗΠΑ για συμφωνία με το Ιράν οδήγησε στην απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην πώληση πυραύλων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι «η πώληση των εξελιγμένων αυτών όπλων στο Ιράν είναι απότοκο της επικίνδυνης συμφωνίας Τεχεράνης και μεγάλων δυνάμεων. Υπάρχει πλέον κανείς ο οποίος να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία αυτή αυξάνει την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή;»