Κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 273,7 εκατομμυρίων δολαρίων ζητεί ο ΟΗΕ για την Υεμένη, ώστε να προστατευτούν από τις συγκρούσεις οι κάτοικοι της χώρας.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες έχουν ωθήσει χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι οικογένειες αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε ιατρική μέριμνα, πόσιμο νερό, τρόφιμα και καύσιμα - βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους», επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται στη χώρα που μαστίζεται εδώ και χρόνια από τη βία.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως πόρους για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού θυμάτων», επισημαίνει ο ΟΗΕ τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στους αμάχους παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη σε όλη τη χώρα εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας και επιμελητειακών προβλημάτων».

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) εξέφρασε λύπη για τη μεγάλη έλλειψη φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων στην Υεμένη, όπου ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων από τις 19 Μαρτίου ανέρχεται σε 767 νεκρούς και 2.906 τραυματίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί από τους νεκρούς ουδέποτε μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα.