Η Ινδονησία εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να στέλνει εργαζόμενους υπηκόους της στη Σαουδική Αραβία ύστερα από αναφορές περί κακοποίησης και τη δολοφονία δύο Ινδονήσιων γυναικών που εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι φοβούνται πως ο θάνατος της μιας οικιακής βοηθού οφείλεται σε επιπλοκές των βασανιστηρίων που υπέστη στη Σαουδική Αραβία μερικές ημέρες μετά τη νοσηλεία της 23χρονης συναδέλφου της Σουμιάτι Μπίντι Σάλαν Μουστάπα, στην ίδια χώρα, η οποία υπέστη βασανιστήρια με ψαλίδι, κυρίως στο πρόσωπο και τα χείλη.

"Λάβαμε οδηγίες (σ.σ. από τον πρόεδρο) να προβούμε σε μια πλήρη αποτίμηση για να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε ή όχι" (την αποστολή μεταναστών), είπε ο υπουργός Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων Antara.

"Η κυβέρνηση επιζητεί μια νέα συμφωνία που θα εξασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων", τόνισε.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Τζακάρτα κλήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε διαμαρτυρία για τον κατά τον κατά τα φαινόμενα βασανισμό της νεαρής Ινδονήσιας από τον εργοδότη της.

Το υπουργείο Εξωτερικών που ανακοίνωσε ότι η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Νοεμβρίου σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με τραύματα σε όλο το σώμα της, μετά τη σωματική κακοποίησή της από τον εργοδότη της, κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες στο δικαστήριο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι μια άλλη Ινδονήσια, η Κικίμ Κομαλασάρι που εργαζόταν επίσης ως οικιακή βοηθός στη Σαουδική Αραβία, δολοφονήθηκε από τον εργοδότη της και το πτώμα της βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων. Η ιστοσελίδα Detik.com news αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών στην Τζακάρτα Μάρτι Ναταλεγκάουα φέρεται να είπε ότι ο εργοδότης του θύματος συνελήφθη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπανμπάνγκ Γιουντχογιόνο κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να διερευνήσουν τα αίτια και διευκρίνισε ότι "έρευνα θα διεξαχθεί για τις δύο υποθέσεις. Δεν γίνεται μόνο για να ζητήσουμε δικαιοσύνη αλλά για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων υποθέσεων στο μέλλον", είπε μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Η Κικίμ Κομαλασάρι, από το νησί της Ιάβας, φέρεται να κατέληξε από επιπλοκές των ωμοτήτων που υπέστη στην πόλη Αμπχα όπου εργαζόταν από τον Ιούνιο 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Μουχαϊμίν Ισκαντάρ.

Ο πρεσβευτής εξέφρασε την Τρίτη τη "βαθιά του λύπη" για το συμβάν, είπε ότι ο δράστης του βασανισμού θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και ότι η περίπτωση της Σουμιάτι είναι "πολύ σπάνια".

Υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ινδονήσιοι εργάτες στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στο έδαφός τους προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Κομαλασάρι "είναι η τελευταία μιας σειράς φρικτών περιπτώσεων κακοποίησης και εκμετάλλευσης γυναικών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί στην περιοχή του Κόλπου".

Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα κακοποίησης με θύματα ξένους μετανάστες που εργάζονται στις χώρες του Κόλπου, όπου οι γυναίκες "διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα βιασμού και εκμετάλλευσης", σύμφωνα με τον Μάλκομ Σμαρτ, το διευθυντή της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

"Το πρόβλημα ξεκινά από την ανικανότητα των κυβερνήσεων των χωρών του Κόλπου να προασπίζουν τα δικαιώματα των μεταναστριών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί", τόνισε.