Ένταση προκλήθηκε μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού με αφορμή τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έκανε λόγο για  υιοθέτηση σκληρών μεταρρυθμίσεων από τη Γαλλία.

«Η Γαλλία απεχθάνεται τον εξαναγκασμό», απάντησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε χθες ο γερμανός ομόλογός του.

Ο Σόιμπλε που, όπως και ο Σαπέν, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε χθες, Πέμπτη, ότι η Γαλλία θα χαιρόταν αν πίεζε κάποιος το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

«Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος ανάγκαζε το Κοινοβούλιό (της), όμως αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία», είπε ο γερμανός υπουργός σε ομιλία του που αφορούσε τις «πολύ επιτυχημένες» -όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικας.

«Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν», απάντησε ο Σαπέν σήμερα, θέλοντας όπως είπε να απαντήσει φιλικά στον ομόλογό του. Και συνέχισε:

Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη. Η αρχή (την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο) είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη.

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε αναφέροντας ότι «καθώς γνωρίζω καλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή (η δήλωση) ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης».

Αντιδράσεις στη Γαλλία

Νωρίτερα, αριστερά και ακροδεξιά γαλλικά κόμματα είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο τη δήλωση του γερμανού υπουργού. «Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό.

Οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που (η Γερμανία) κυριαρχεί στην Ευρώπη» και της επιβάλλει θυσίες, σημείωσε. Παράλληλα ωστόσο ο Μελανσόν υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ενθαρρύνεται από τα κλαψουρίσματα των γάλλων υπουργών που του παραπονιούνται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Γαλλικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας μας».

Η κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει «να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ», την καγκελάριο της Γερμανίας.