ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές-θρίλερ αναμένονται στα Κατεχόμενα

Δημοσίευση 18 Απριλίου 2015, 23:01 / Ανανεώθηκε 18 Απριλίου 2015, 14:10
Εκλογές-θρίλερ αναμένονται στα Κατεχόμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Με σασπένς αναμένται το εκλογικό αποτέλεσμα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για την ανάδειξη Προέδρου της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
 

Με σασπένς αναμένται το εκλογικό αποτέλεσμα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για την ανάδειξη Προέδρου της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Πολύ μικρή είναι η διαφορά, που χωρίζει, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, από τους δύο άλλους ανθυποψηφίους του, τη Σιμπέλ Σιμπέρ και τον Μουσταφά Ακιντσί, για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι ο Ντερβίς Έρογλου εξακολουθούσε να προηγείται στα προγνωστικά του πρώτου γύρου, με βάση τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν έως τις 4 Απριλίου, πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφέρουν ότι έχει περάσει μπροστά ο Μουσταφά Ακιντσί με 31% και ακολουθούν οι Έρογλου με 29% και Σιμπέρ με 27%.

Τον Ντ. Έρογλου υποστηρίζουν τα δεξιά κόμματα, Εθνικής Ενότητας (27,30% στις βουλευτικές εκλογές του 2013) και Δημοκρατικό (23,11%). Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (38,37%) δυσκολεύεται να αυξήσει το έρεισμα της Σιμπέλ Σιμπέρ. Ο Μουσταφά Ακιντσί υποστηρίζεται από το κόμμα Ενωμένη Κύπρος (3,21%) και το κόμμα Νέα Κύπρος, το οποίο δεν έλαβε μέρος στις εκλογές του 2013. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Ακιντσί φαίνεται να παρουσιάζει δυναμική, η οποία -κατά τον καθηγητή Κιζίλγιουρεκ- οφείλεται στη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην Άγκυρα και από διαρροές, τις τελευταίες μέρες, ψηφοφόρων του Έρογλου προς τον έτερο δεξιό υποψήφιο, Κουντρέτ Οζερσάϊ. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημειώνει επίσης ότι η δύναμη του Ακιντσί βρίσκεται στα αστικά κέντρα.

Αν αυτά επικυρωθούν στην αυριανή κάλπη, τότε, σύμφωνα με τον καθηγητή Κιζίλγιουρεκ, δεν αποκλείεται αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο -αφού αύριο ουδείς θα συγκεντρώσει το 50+1%- να βρεθούν οι Ακιντσί και Σιμπέρ, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στις 26 Απριλίου.

Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο Έρογλου ελέγχει τον «κυβερνητικό μηχανισμό», φαίνεται να ευνοείται από την Άγκυρα και έχει πάρει πολλά χρήματα για την εκστρατεία του από τουρκικές τράπεζες στα κατεχόμενα.
Επίσης, στο σύνολο των 176.916 ψηφορόρων υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι είναι έποικοι, που πήραν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ».
Υποψηφιότητα έχουν θέσει και οι Αρίφ Σαλίχ Κιρντάκγ (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ονουρέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου).

Τα προφίλ των μονομάχων

Ο Ντερβίς Έρογλου γεννήθηκε το 1938 στην Αμμόχωστο, έχει σπουδάσει ιατρική, αλλά βρίσκεται στην πολιτική πολλές δεκαετίες. Είναι η πέμπτη φορά που κατέρχεται σε προεδρικές εκλογές. Πρώτη φορά εκλέγηκε το 2010. Επιπλέον, διετέλεσε πρωθυπουργός και βουλευτής του παράνομου καθεστώτος.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία, έχει σπουδάσει ιατρική και ασχολείται με την πολιτική από το 1993. Διετέλεσε μεταβατική πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2013 και πρόεδρος της βουλής. Είναι η πρώτη φορά, που διεκδικεί την προεδρία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί γεννήθηκε το 1947 στη Λεμεσό και σπούδασε αρχιτεκτονική. Σε ηλικία 29 χρονών, το 1976, εκλέχθηκε δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας και είχε μια επιτυχημένη θητεία. Διατέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και βουλευτής του καθεστώτος.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι γεννήθηκε το 1973 στην Αλαμινό και σπούδασε πολιτικές και διεθνείς σχέσεις στην Άγκυρα με μεταπτυχιακές σπουδές και ντοκτορά στην Αγγλία. Διετέλεσε μέλος και επικεφαλής της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας. Είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος.