Γράφει ο Δημήτρης Δεληολάνης 

Από τη μία ανθρωπιστικό και από την άλλη διπλωματικό το ζήτημα που προέκυψε στην ιταλική κυβέρνηση, από το νέο, ορμητικό κύμα μεταναστών που αποβιβάστηκαν στα παράλια της γειτονικής μας χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, ως γνωστόν, περισσότερα από 11.000 άτομα περισυνελέγησαν από τα ιταλικά πλοία που περιπολούν στο Κανάλι της Σικελίας, έως και 30 μίλια από την ακτή στο πλαίσιο της επιχείρησης Τρίτων. 

Είναι σαφές ότι τα κέντρα υποδοχής δεν είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε αυτό το πλήθος. Για να καταφέρει έστω το ελάχιστο, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας έχει κινητοποιήσει την αστυνομία, την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε τρεις ωστόσο Περιφέρειες βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ενώ η Λίγκα του Βορρά (μην ξεχνάμε ότι πλέον έχει συνταχθεί με τη γραμμή Λεπέν) αρνήθηκε να συνεργαστεί στις δύο Περιφέρειες που διατηρεί υπό τον έλεγχό της. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ρώμης παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας Φεντερίκα Μογκερίνι μια λίστα αιτημάτων, ζητώντας, μεταξύ άλλων, περισσότερα χρήματα για την επιχείρηση Τρίτων και αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Αλλά η έκκλησή της έπεσε στο κενό.  

Εκείνο που πραγματικά τρομάζει τις ιταλικές αρχές είναι ότι όσο περνούν οι μέρες οι Λίβυοι διακινητές μεταναστών γίνονται όλο και πιο επιθετικοί. Την περασμένη εβδομάδα, πυροβόλησαν στον αέρα για να αναγκάσουν ιταλικό ρυμουλκό να τους δώσει πίσω ένα «φουσκωτό» έπειτα από την περισυλλογή των μεταναστών.

Την ίδια ώρα μια ομάδα Αφρικανών που αποβιβάστηκαν στην Απουλία κατήγγειλε Μουσουλμάνους συνταξιδιώτες της ότι έριξαν στη θάλασσα Χριστιανούς μετανάστες έπειτα από συμπλοκή… 

Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη όταν άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε ακταιωρό της Λιβυκής ακτοφυλακής σταμάτησαν ιταλικό αλιευτικό με την κατηγορία ότι βρισκόταν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης (90 μίλια) και προσπάθησαν να το οδηγήσουν στη Μισουράτα. Επενέβη όμως ιταλική φρεγάτα και οι Λίβυοι ετράπησαν σε φυγή.

Η νέα εντολή προς τους Ιταλούς ενστόλους είναι ότι βρίσκονται σε ύδατα όπου δρουν «πειρατές», άρα επιτρέπεται η χρήση βίας. Η Ρώμη αγνοεί από ποιους εν τέλει ελέγχονται οι Λιβυκές ακταιωροί, αλλά θεωρεί απίθανο να κατευθύνονται από δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.