Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Φινλανδοί προκειμένου να εκλέξουν νέα κυβέρνηση, με τον σκληροπυρηνικό και φίλο των Ευρωπαίων Στουπ να χάνει τη μάχη και τις φωνές εντός του φινλανδικού λαού κατά της λιτότητας να πληθαίνουν.

Οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα του Κέντρου να παραμένει το φαβορί να επικρατήσει, έναντι του συντηρητικού που βρίσκεται στην εξουσία. 

Ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, 53 ετών, πρώην επιχειρηματίας και νέος πολιτικός.

Η λιτή προεκλογική εκστρατεία του έδωσε μια ιδέα για το μελλοντικό ύφος της διακυβέρνησής του: το πρώτιστο για αυτόν είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, έπειτα από τρία χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο από την οικονομική ύφεση στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων και στην επιδείνωση των δεικτών του κλίματος εμπιστοσύνης των νοικοκυριών. “Η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο”, έγραψε ο Γιούχα Σιπίλα στον ιστολόγιό του χθες. “Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη”.

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ο Σιπίλα είναι με ποια κόμματα θα συγκυβερνήσει. Πιθανόν η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε επτά κόμματα, σε μια χώρα όπου οι 200 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι γνωστή πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Με δεδομένο το πόσο σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, “το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστεί”, προβλέπει ο Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Οι δημοσκοπήσεις

Εκτός του κόμματος του κέντρου, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 24% των προθέσεων ψήφου κι αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για την δεύτερη θέση, καθώς τα ποσοστά του καθενός κυμαίνονταν από 14 ως 17% κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για τους συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε και τους Φινλανδούς (πρώην Αληθινούς Φινλανδούς) του Τίμο Σόινι, ένα δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Iisalmen Sanomat, οι συντηρητικοί έχουν ένα προβάδισμα μερικών δεκαδικών στην κούρσα για τη δεύτερη θέση. Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη. Στη διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας, από την 8η ως την 14η Απριλίου, προσήλθε το 31,9% των εγγεγραμμένων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 0,7% από το 2011.

Ενόψει της ψηφοφορίας πάντως, ο Σιπίλα δεν αποκάλυψε τις προτιμήσεις του όσον αφορά τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους και επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σχέδιά της. “Χρειαζόμαστε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις απασχόλησης σε όλη την Φινλανδία. Χρειαζόμαστε θαρραλέες λύσεις, ηγέτες συγκεντρωμένους στον στόχο τους”, τόνισε ο Σιπίλα. Ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης μέσα σε 10 χρόνια, καθώς η ανεργία στη Φινλανδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, στο 9,2%.