Τα τελευταία δύο χρόνια, μία νέα απειλή έκανε την εμφάνισή της στη Μέση Ανατολή. Στα πεδία των μαχών του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και στα εδάφη του διχασμένου γειτονικού Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναδυθούν και να σπείρουν τον τρόμο…

Το ΙΚ είναι κάτι παραπάνω από μία τρομοκρατική οργάνωση… Έχοντας οργανωμένα ένοπλα τμήματα, επιμελητειακή υποστήριξη, κατάφερε να επιβάλει την εξουσία του στις περιοχές που καταλαμβάνει. Και η δομή του, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Der Spiegelθυμίζει περισσότερο μυστική υπηρεσία η οποία σχεδίαζε λεπτομερώς και κυρίως μυστικά για χρόνια σχέδια για την κατάληψη εδαφών της Συρίας.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις σημειώσεις του επικεφαλής χάραξης στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε σε πυρκαγιά το 2014 αλλά άφησε πίσω του πληροφορίες ως προς τη δομή των μυστικών υπηρεσιών της οργάνωσης.

Σελίδα – σελίδα ,τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ένα λεπτομερές σχέδιο για τη οικοδόμηση ενός χαλιφάτου που βασίζονται όχι στη τζιχάντ αλλά στους ψυχρούς υπολογισμούς.

Πρόκειται για μία δομή «κοπιαρισμένη» από οποιαδήποτε  μυστική υπηρεσία, με τμήματα παρακολούθησης, ασφάλειας, ανάκρισης καθώς και  φυλακές. Στη δομή της περιλαμβάνονται επίσης ειδικοί σε όπλα και τεχνολογία καθώς και δικαστές, αφού ως γνωστόν στα εδάφη που καταλαμβάνονται επιβάλλεται ο ισλαμικός νόμος (Σαρία).

Στα ντοκουμέντα που αποκάλυψε το Spiegel περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για επιχειρήσεις αντικατασκοπίας και άλλες δραστηριότητες που είχαν ως στόχο αφενός ν αποκτήσει η οργάνωση μυστικά  επιρροή στη Συρία και αφετέρου να διασφαλιστεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει καμία αντίδραση όταν έφτανε η ώρα για το Ισλαμικό Κράτος να κυβερνήσει σε αυτές τις περιοχές.

Περιγράφεται επίσης πως στις περιοχές – στόχους άνδρες από τον τοπικό πληθυσμό θα επιστρατευόταν, μέσω πύρινων, που θα δημιουργούνταν εκεί. Τα νέα μέλη του ΙΚ θα έδιναν στην ηγεσία της οργάνωσης πληροφορίες σχετικά με τους επιφανής οικονομικά ντόπιους παράγοντες, την πολιτική τοποθέτηση του πληθυσμού καθώς και οποιοδήποτε στοιχείο έκριναν πως θα βοηθούσε την οργάνωση στον στόχο της.

Όπως αναφέρει ο Χατζί Μπακρ, ο εμπνευστής του σχεδίου, επίλεκτα νέα μέλη της οργάνωσης θα εισχωρούσαν σε οικογένειες με επιρροή μέσω γάμων και διαπροσωπικών σχέσεων ώστε να εξασφαλιστεί η διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα για τη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος προσέγγισε όποιον έκρινε πιο χρήσιμο για τους σκοπούς του, ανάμεσα σε άλλους και πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Άσαντ.

Ακόμη μία φάση του σχεδίου περιλάμβανε την εξάλειψη πιθανών αντιπάλων στον αγώνα για την εξουσία, ή άτομα τα οποία αντιστεκόταν σφόδρα στην αυξανόμενη επιρροή του ΙΚ στη χώρα.

Και αυτό το σχέδιο αποδεικνύει το πόσο πετυχημένο είναι το Ισλαμικό Κράτος: Πολλά από τα ιδρυτικά του μέλη ήταν στελέχη των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.  

Σε αυτό το πλαίσιο και ο εμπνευστής του σχεδίου, ο Άμπου Μπακρ – ο οποίος χαρακτηρίζεται περισσότερο εθνικιστής παρά τζιχαντιστής- μαζί με άλλους πρώην αξιωματούχους έδωσαν στην οργάνωση την θρησκευτική χροιά που έχει μέχρι και τώρα, αναφέρει το Der Spiegel.

Τα σχέδια του ΙΚ, άρχισαν να υλοποιούνται  στα τέλη του 2012 όταν και ο εμφύλιος στη Συρία μετατράπηκε σε θρησκευτική διαμάχη. Σο χάος που προκλήθηκε, η οργάνωση με την τόσο «σφιχτή» δομή βρήκε την ευκαιρία να δράσει. Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή…