Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει το νεό ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Λαμπεντούζα, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ακόμη και για 700 νεκρούς.

Όπως δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 24, οι διασωθέντες ανέρχονται σε 28, ενώ από τις αρχές της Μάλτας γίνεται λόγος για 49 άτομα. Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής 130 πτώματα.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.

Το αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν οι 700 μετανάστες, ανετράπη ακριβώς τη στιγμή που προσέγγιζε το σημείο για να τους σώσει το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο King Jacob -έχοντας ειδοποιηθεί από την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία έλαβε το σήμα βοήθειας που εξέπεμψε το αλιευτικό γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν βρισκόταν περίπου 70 μίλια (130 χιλιόμετρα) από τις λιβυκές ακτές. 

Βλέποντας το εμπορικό πλοίο, οι μετανάστες μετακινήθηκαν μαζικά προς τη μία πλευρά του αλιευτικού αναζητώντας σωτηρία. Επικράτησε χάος. Και λόγω της μετατόπισης βάρους, το σκάφος αναποδογύρισε...

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Όπως δείχνουν όλα, πρόκειται για τη χειρότερη και πιο πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο. Γι' αυτόν τον λόγο, ο ευρωπαίος Επίτρόπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, συγκάλεσε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο έκακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ.

Ρέντσι: Πληγή στη Μεσόγειο οι δουλέμποροι του 21ου αιώνα

Ο Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επεσήμανε ακόμη πως η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας».

«Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι.

«Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.