Την παραίτησή του από το βουλευτικό του αξίωμα ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα στο Παρίσι. 

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού RAI "Che tempo che fa", ο 48χρονος Λέτα, ο προκάτοχος του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία, ανακοίνωσε, προς γενική έκπληξη, ότι θα αναλάβει πρύτανης του διάσημου Πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι.

"Πρόκειται για μία επιλογή ζωής, μία παύση από την πολιτική", είπε ο Λέτα διευκρινίζοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβει προϊστάμενος της διοίκησης του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Institut d'Études Politiques de Paris, "Sciences Po"). 

"Δεν παραιτούμαι από την πολιτική, αλλά από την Βουλή. Δεν παίρνω σύνταξη. Δεν εγκαταλείπω το PD", πρόσθεσε. 

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην νούμερο δύο του κυβερνώντος αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), διετέλεσε πρωθυπουργός από τις 28 Απριλίου 2013 ως τις 14 Φεβρουαρίου 2014 κι είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης. 

Υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την υπερψήφιση από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της πρότασης του Ματέο Ρέντσι για «μια νέα αρχή» με επικεφαλής τον ίδιο, ο οποίος ήταν δήμαρχος της Φλωρεντίας.