Έξι ημέρες μετά την ψηφοφορία της Κυριακής 8 Μαΐου 2011 για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται μετ' εμποδίων. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο τελευταίο εκλογικό τμήμα, αυτό με αριθμό 49, στα Τίρανα. Πρόκειται για το τελευταίο Τμήμα σε όλη την αλβανική επικράτεια. Από την καταμέτρηση των ψήφων στις τελευταίες 10 κάλπες, από 485 κάλπες συνολικά που αντιστοιχούν για τα Τίρανα, θα προκύψει και ο νέος δήμαρχος των Τιράνων.

Η καταμέτρηση πραγματοποιείται παρουσία των ξένων παρατηρητών και του διαπιστευμένου στα Τίρανα διπλωματικού σώματος. Κι αυτό συμβαίνει λόγω όχι τόσο της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων, όσο κυρίως λόγω της πολιτικής σημασίας που έχει η νίκη στα Τίρανα, καθώς υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης είναι ο πρόεδρός του Έντι Ράμα, ο οποίος διεκδικεί το δήμο της πρωτεύουσας για τέταρτη φορά, ενώ αντίπαλός του είναι ο 37χρονος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, Λιουλεζίμ Μπάσια.

 Μέχρι χθες στις 22:45 τοπική η ώρα, το προβάδισμα είχε ο Λιουλεζίμ Μπάσια με 122.929 ψήφους έναντι 122.221 του Έντι Ράμα. Τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν ότι επιμένουν στην ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και επισημαίνουν τη θέλησή τους για την καταμέτρηση και της τελευταίας ψήφου. Ωστόσο, αλληλοκατηγορούνται για παρεμπόδιση της διαδικασίας.

Η ένταση στο συγκεκριμένο τμήμα ανάγκασε τους ξένους παρατηρητές και πρεσβευτές των δυτικών χωρών να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία καταμέτρησης. Πρώτος έφθασε στο συγκεκριμένο τμήμα ο Πρέσβης των ΗΠΑ Aleksandr Arvizu. Ακολούθησαν ο πρέσβης του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Τίρανα Ettore Sequi, ο πρέσβης του ΟΑΣΕ Eugen Volfart, ο πρέσβης της Ολλανδίας Van Der Dol κά. Ο κ. Arvizu εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί η καταμέτρηση διακόπηκε για μια ακόμα φορά στο τμήμα αυτό.

 Η "Συμμαχία για το Μέλλον" της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κέρδισε σε 37 δήμους και η "Συμμαχία για τον Πολίτη", της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα, σε 27 δήμους. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και σ΄αυτές τις δημοτικές εκλογές, όπως και σ΄εκείνες του 2007, κέρδισε τους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως είναι το Δυρράχιο, το Ελμπασάν, η Κορυτσά, το Φίερι, η Λιούσνια, το Μπεράτι, το Αργυρόκαστρο, και οι Άγιοι Σαράντα, (μεταξύ αυτών και τη Χιμάρα). Η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος εντοπίζεται γεωγραφικά στο νότιο τμήμα της Αλβανίας.

Σε σύνολο ψήφων η "Συμμαχία για τον Πολίτη" προηγείται με 682.696 ψήφους έναντι 612.781 ψήφων της "Συμμαχίας για το Μέλλον". Τα δύο μεγάλα κόμματα, Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό, συγκεντρώνουν αντίστοιχα 401.927 ψήφους και 309.442 ψήφους. Ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα για Ένταξη με 108.246 ψήφους, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 67.039 ψήφους και το Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα με 59.499 ψήφους. Στη συνέχεια κατατάσσονται το Κόμμα Σοσιαλιστική Δημοκρατία με 48.998 ψήφους, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με 43.402 ψήφους και το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, (το ένα κόμμα που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα) με 38.183 ψήφους.