current views are: 3

20 Απριλίου 2015
Δημοσίευση14:31

Ανείπωτη τραγωδία στη Μεσόγειο με χιλιάδες νεκρούς μετανάστες – Έκτακτη Σύνοδο συγκαλεί η ΕΕ

Δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν μετανάστες σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου έστειλαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, και ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του χθεσινού ναυαγίου στη Μάλτα με περισσότερους από 900 νεκρούς.

Δημοσίευση 14:31’
αρθρο-newpost

Δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν μετανάστες σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου έστειλαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, και ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του χθεσινού ναυαγίου στη Μάλτα με περισσότερους από 900 νεκρούς.

Δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν μετανάστες σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου έστειλαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, και ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του χθεσινού ναυαγίου στη Μάλτα με περισσότερους από 900 νεκρούς. Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρουν λύση σε έκτακτη Σύνοο Κορυφής που συγκαλείται την Πέμπτη για την έκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος. Ωστοσο, ο ΟΗΕ στηλιτεύει τη στάση της ΕΕ κάνοντας λόγο για «κόντοφθαλμη πολιτική» που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «νεκροταφείο ψυχών». 

Τα δύο ποία φέρονται να είναι δουλεμπορικά και να μεταφέρουν πάνω από 400 άτομα συνολικά και το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ο Μαλτέζος ομόλογός του Τζόζεφ Μουσκάτ. Ανακοίνωσαν πως οι δύο χώρες έστειλαν πλοία και πληρώματα για να συνδράμουν δύο περιστατικά.

Το πρώτο αφορά σε φουσκωτή σωσίβια λέμβο, η οποία πλέει κοντά στην ακτή της Λιβύης με 100 έως 150 μετανάστες.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε πλοιάριο που επιβαίνουν περισσότεροι από 300 μετανάστες.Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια από έναν επιβαίνοντα.

«Ο ΔΟΜ στη Ρώμη μόλις έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο που βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Υπάρχουν τρία πλοία. Ο άνθρωπος που έκανε την έκκληση δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι επιβαίνουν στο πλοίο του, το οποίο βυθίζεται», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Στο σημείο καταφθάνουν πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής και του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Κατά τις ανακοινώσεις ωστόσο ο Ματέο Ρέντσι διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για 20 νεκρούς.

Πάνω από 900 οι νεκροί στη Λαμπεντούζα

Τα δύο νέα «SOS» από πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες έρχονται μία ημέρα μετά το τραγικό ναυάγιο νότια της Λαμπεντούζα όπου τουλάχιστον 900 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής οι διασωθέντες είναι μόλις 50 άνθρωποι ενώ φόβοι εκφράζονται για μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων στο πλοιάριο 30 μέτρων αντί των 700 που αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων, ωστόσο μέχρι στιγμής πέραν πτωμάτων δεν έχει βρεθεί κάποιος ζωντανός…

Οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην Κατάνια της Ιταλίας και οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές, ενώ οι ίδιοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 900, μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, μετανάστης, που κατάγεται από το Μπαγκλαντές, είπε ότι οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι του πλοίου εκατοντάδες από τους μετανάστες, με αποτέλεσμα, όταν αυτό βυθίστηκε να τους παρέσυρε μαζί του στο βυθό…

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη Ρόδο

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι εικόνες με το νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Ρόδου.

Το πλοιάριο, σύμφωνα με τη rodiaki.gr, προσέγγισε το πρωί μια από τις πιο κεντρικές παραλίες της Ρόδου μεταφέροντας περισσότερους από 100 μετανάστες και στη συνέχεια ναυάγησε σε βραχώδη περιοχή, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από την ακτή.

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται σε τέσσερις, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περισσότερους.

 


σχετικα αρθρα