Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση απυήθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας της να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου που αναλαμβάνουν να διασώσουν τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες», επεσήμανε ο Μπαν Κι Μουν, κατά την έναρξη μιας συνόδου του Οργανισμού, στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα «φέρουν το μεγαλύτερο βάρος» στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών, κάλεσε την ΕΕ «να επιδείξει την αλληλεγγύη της ενισχύοντας τη στήριξη» προς τις χώρες αυτές.

Όπως είπε ο Μπαν, θα πρέπει κατ' αρχήν «να ενισχυθούν οι δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο και αλλού», αλλά επίσης, αναφερόμενος στους διακινητές ανθρώπων, τόνισε ότι θα πρέπει να διωχθούν «οι εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους» μετανάστες.

Ο θάνατος εκατοντάδων μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης είναι «ένα σκάνδαλο για την ανθρώπινη συνείδηση», συνέχισε ο Μπαν. Σε παρόμοια ναυάγια, μόνο πέρσι πνίγηκαν περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι χάθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, υπενθύμισε.

Από τη Λισαβόνα, οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και του Μαρόκου κάλεσαν τις χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής «να εργαστούν από κοινού» ώστε οι τραγωδίες που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μεσόγειο «να μην επαναληφθούν».

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες του Μάγκρεμπ, οι αφρικανικές χώρες», πρέπει «να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν το πρόβλημα από τη ρίζα του» τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαροκινό ομόλογό του Αμπντελιλάχ Μπενκιράν.

Οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιθανό ότι θα υιοθετήσουν νέα μέτρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, είπε ο Πάσος Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης» είναι «πρόβλημα όλων» των χωρών της ΕΕ.