Ανταπόκριση από Ρώμη, Δημήτρης Δεληολάνης   

Αρκεί μια ματιά στους σημερινούς τίτλους των ιταλικών εφημερίδων για να γίνει κατανοητό το  πνεύμα με το οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τις καθημερινές εκατόμβες στη Μεσόγειο. «Η συντέλεια των μεταναστών» είναι ο τίτλος της La Repubblica, «Πνίγηκαν γιατί ονειρεύτηκαν την Ευρώπη», τιτλοφορεί η Corriere della Sera, «Εκατόμβη στη Μεσόγειο», καταγγέλλει στην πρώτη σελίδα η La Stampa.

Ανάλογου περιεχομένου είναι και τα σχόλια. Το μεταναστευτικό είναι «πολυπλοκότατο πρόβλημα χωρίς λύση», διαπιστώνει ο συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις στην Corriere della Sera. Ελπίζοντας ή αναμένοντας λοιπόν μια λύση που ποτέ δεν θα έρθει, εμείς «συνηθίζουμε όλο και πιο πολύ στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα, στις απανωτές ανθρωποθυσίες». Και όχι μόνο. Εκείνο που ο συγγραφέας θεωρεί «ακόμη τραγικότερο» είναι ότι οι «μετανάστες χωρίς όνομα και χωρίς μοίρα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν και τις ηλίθιες και οπισθοδρομικές φοβίες όσων συναντούν οποιονδήποτε ξένο ανίκανο να βρίσει στη δική τους διάλεκτο».

Το καρφί απευθύνεται στον νέο ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματτέο Σαλβίνι, τον μόνο που αντέδρασε στην εκατόμβη της Παρασκευής ζητώντας «αυστηρά μέτρα» στο Κανάλι της Σικελίας όχι για να αποτραπούν τα ναυάγια αλλά για να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα, σφραγίζοντας ερμητικά με «διεθνές ναυτικό αποκλεισμό» τα λιβυκά παράλια. Κάποιοι του υπενθύμισαν ότι η Ιταλία εφήρμοσε το μέτρο αυτό το1997 στις ακτές της Αλβανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν ιταλικό πολεμικό πλοίο να εμβολίσει την αλβανική ακταιωρό Kater I Rades που βούλιαξε παρασύροντας στο βυθό περισσότερους από 130 μετανάστες. Ο Σαλβίνι σχολίασε ότι το γεγονός τον αφήνει αδιάφορο. Οι προκλητικές τοποθετήσεις του όμως τον άφησαν πλήρως απομονωμένο, καθώς ακόμη και ο πρώην σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αισθάνθηκε την ανάγκη να κρατήσει αποστάσεις.  

Το δεύτερο θέμα που κυριαρχεί στα δημοσιεύματα είναι η απουσία της Ευρώπης. Οι Ιταλοί διαμαρτύρονται όχι μόνον διότι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το νέο προσφυγικό/  μεταναστευτικό ρεύμα. Κατηγορούν την ΕΕ ότι αδιαφορεί και για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η Ρώμη δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και η ανατροπή του Καντάφι το 2011 ήταν «τραγικό λάθος».

Και τώρα αναζητά απεγνωσμένα τρόπο ώστε να αποκατασταθούν οι κρατικοί θεσμοί στη Λιβύη και να τεθούν υπό έλεγχο τα παράλιά της, στην αυταπάτη ότι έτσι θα τεθεί φραγμός στα λεγόμενα κατ΄ευφημισμό ταξίδια της ελπίδας.