Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν δύο επιδρομές μαχητικών της συμμαχίας Αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών στη Σαναά, στην 27η ημέρα της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών τις οποίες διεξάγει.

Πάνω από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις αυτές, που κάτοικοι της πρωτεύουσας της Υεμένης περιέγραψαν ως τις πιο ισχυρές από την έναρξη της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι σιίτες αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της επικράτειας της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι τελικά βαρύτερος, προειδοποίησε μια ιατρική πηγή, εξηγώντας ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση. Ήταν αδύνατον νωρίς το απόγευμα χθες να πλησιάσει κανείς το σημείο όπου έγιναν οι επιδρομές καθώς η θερμότητα ήταν αφόρητη, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η βάση που επλήγη βρίσκεται στο Φατζ Ατάν, σε έναν λόγο που επιβλέπει το νότιο τμήμα της Σαναά. Περίπου δέκα σπίτια γύρω από τη βάση καταστράφηκαν και ένα πρατήριο καυσίμων έπιασε φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

“Οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν χωρίς να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση, κατά ευθεία παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF), τα γραφεία της οποίας υπέστησαν ζημιές.

Καθώς αναμένει τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών, η ACF ανακοίνωσε την απόφασή της να “αναστείλει προσωρινά” τη δραστηριότητά της στη Σαναά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Γιέμεν αλ Γιουμ επλήγη επίσης και τρεις εργαζόμενοι σε αυτό σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, σύμφωνα με μέλη σωστικών συνεργείων. Το δίκτυο διέκοψε το πρόγραμμά του.

Ζημιές υπέστη επίσης η πρεσβεία της Ινδονησίας και δύο διπλωμάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανακοίνωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι, ο οποίος καταδίκασε “έντονα τον βομβαρδισμό” αυτό.