Σε φυλάκιση 20 ετών καταδικάστηκε ο ανατραπείς πρόεδρος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως επίσης και ακόμα 12 ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι κατηγορίες σε βάρος του σχετίζονται με τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά τις ταραχές του 2012. Ωστόσο ο Μόρσι αθωώθηκε για τις κατηγορίες δολοφονίας και έτσι απέφυγε τη θανατική ποινή,

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να καταθέσουν έφεση για την απόφαση, ενώ οι ισλαμιστές έχουν χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «φάρσα». Η απαγγελία των ποινών μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Μόρσι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της Αιγύπτου, όμως ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις τον Ιούλιο του 2013, μετά από πολυήμερες μαζικές αντικυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Σχολιάζοντας την απόφαση η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της.

Η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον «που εκφράζει την ανησυχία της για τις καταδίκες», θα «εξετάσει τη νομική βάση» της απόφασης του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Μοχάμεντ Μόρσι σε 20ετή κάθειρξη.

«Όλοι οι Αιγύπτιοι έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με ισότητα και αμεροληψία ενώπιον της Δικαιοσύνης» συνέχισε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ που εξέφρασε επίσης την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταδίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.